Pamilonkoski - laiskan retkeilijän unelmakohde

Tukkilaisperinteen aistiminen koskien kuohuissa on äärimmäisen helppoa Joensuun Ala-Koitajoella. Pamilonkosken viereen pääsee autolla ja makkaran käristäminenkin onnistuu vaivatta.

luonto
Ala-Koitajoen näkymä.
Janne Ahjopalo / Yle

Kaikki eivät jaksa samoilla kymmeniä kilometrejä erämaaluonnossa painavan rinkan kanssa. Joensuun Enossa Ala-Koitajoella sijaitsee Pamilonkoski, jonne hurauttaa helposti autolla vaikkapa lasten kanssa. Aivan vieressä on tulipaikka, mihin pääsee pyörätuolillakin.

Pamilontien sillalta avautuu näköala, joka antaa jo viitettä Ala-Koitajoen retkeilyreitin maisemista. Pientä polkua pitkin pääsee aivan kuohujen äärelle ja tulipaikan läheisyydessä on myös puinen ja kaiteellinen tasanne, josta luontoa voi ihailla.

Pamilonkoskelle pääsee kääntymällä Uimaharjun liikenneympyrästä Pamilontielle, joka on numeroltaan 513. Pamilontietä ajetaan noin 10 kilometriä.

Entä jos retkeilykärpänen kuitenkin puraisee?

Varo vain. Pamilonkosken näkeminen saattaa innostaa laiskan retkeilijän samoilemaan uitto- ja tukkilaisperinteen tunnelmissa laajemminkin. Silloin voi tutustua Ala-Koitajoen retkeilyreittiin kokonaisuutena. 16 kilometrin retkeilyreitti kulkee Pamilonkoskelta Hiiskoskelle, ja sen varrella on useita laavuja tulipaiikoja. Alueella on myös Kirjovaaran vanhassa metsässä kiertävä runsaan 5 kilometrin Pamilonkosken luontopolku.

Ala-Koitajoki kokonaisuutena soveltuu rannalta tapahtuvaan uistin- ja perhokalastukseen. Haluttuja saaliskaloja ovat jokeen istutettava järvitaimen sekä luontainen harjus, kerrotaan Joensuun kaupungin nettisivuilla.