Susijengin uusi kuuluttaja ottaa hallin haltuun

Lappeenrantalainen Henri Inki tuo sanojensa mukaan showmaisuutta ja räväkkyyttä tapahtumaan. Inki kuuluttaa miesten koripallomaajoukkueen, eli Susijengin kotiottelut EM-karsinnoissa.

urheilu
Suomen koripallomaajoukkue harjoittelee
Ville Vuorinen

Henri Inki on tuttu ääni Lappeenrannan Urheilutalolta. Inki kuuluttaa Lappeenrannan NMKY:n ja Lappeenrannan Catzin kotiottelut. Näiden lisäksi mies kuuluttaa myös jääkiekkojoukkue Lappeenrannan SaiPan kotiotteluissa.

Kaikki alkoi vuonna 2005 reissussa poikien kanssa. Inki kumppaneineen sai idea tehdä Lappeenrannan Namikan pelaajista esittelyt.

- Laitoin sen silloiselle johtajalle Mika Turuselle Namikaan. Turunen otti yhteyttä ja sitten pääsinkin Lassi Tuovin oppikouluun. Tuolloin nykyinen Namikan valmentaja Tuovi kuulutti Namikan pelejä, Inki kertoo.

Maajoukkueen kuulutuksia ei tarvinnut miettiä

Koripalloliitosta soitettiin Inkille viikko sitten ja kysyttiin kuuluttaisiko hän Suomen miesten A-maajoukkueen kotiottelut EM-karsinnoissa. EM-karsintojen kotiotteluiden kuuluttaminen on hieno meriitti uralle.

- Ei siinä tarvinnut hetkeäkään miettiä kuulutanko. Se on suurin kunnia, että pääsee kuuluttamaan maajoukkueen kotipelit. Ties vaikka niiden kautta aukeaisi taas uusia ovia kuulutusten saralla, Inki tunnustaa.

Kun perusasiat ovat kunnossa, voi kikkaillakin

Hyvä urheiluottelun kuuluttaminen vaatii Inkin mukaan hyvän lajin tuntemuksen. Lisäksi täytyy tietää säännöt ja kuuluttamisen artikulaation on oltava selkeä.

- Kun ne on hallussa, niin sitten voi koittaa mikin takana jo vähän kikkailuakin; äänenvenytystä ja äänen erilaisia painotuksia. Kaikenlaista voi kokeilla ja katsoa sitten miten hyvin ne yleisöön toimii, Inki pohtii.

Inki pyrkii kuulutuksissaan luomaan halliin showmaisuutta. Sellaisella tyylillä Inki on tähänkin asti saanut uusia erilaisia kuulutustehtäviä.

- En ole ihminen, joka vain tasapaksusti hölöttää. Yritän tuoda itseni kautta räväkkyyttä tapahtumaan ja sitä kautta monet ihmisetkin viihtyvät hallissa erilailla.

Talvikaudella kuuluttajan vapaa-aika jää vähiin

Täydessä hallissa ja kotijoukkueen viedessä ottelua tunnelma on kuuluttajallakin huipussaan. Tappion hetkellä tilanne on toisin.

- Kun viimeisillä minuuteilla vierasjoukkue tekee maalin tai ratkaisevan korin, niin se on kuuluttajallekin kuin märkä rätti naamaan, Inki kertoo.

Henri Inki kuuluttaa kolmen talvikaudella pelaavan joukkueen kotipelit. Joskus otteluita tulee samalle viikolla paljonkin.

- Joskus tulee viikkoja, jolloin on neljä-viisi kuulutusta ja silloin kyllä arki-illat ja vähän viikonloputkin hupenevat, Inki tunnustaa.