1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tattoo-leivos tarjoaa cappuccinoa tai päärynää

Jokavuotista leivosta on tehty tällä kertaa kahta eri lajia. Molemmista versioista löytyy myös mustaherukkaa.

Kotimaan uutiset
Aarre Huovila tekee Tattoo-leivoksia.
Raine Martikainen / Yle

Haminassa Konditoria Huovilassa painetaan tällä hetkellä pitkää päivää. Hamina Tattoota varten valmistetaan useita tuhansia leivoksia. Pohjia tehdään jatkuvalla syötöllä ja niitä kasataan leivoksiksi.

- Tämä on aika haasteellinen homma, koska leivokset tehdään täysin tuoretuotteena, mitään ei pakasteta, kertoo kondiittori Aarre Huovila.

Huovila on valmistanut leivoksia 59 vuoden ajan. Tattoo-leivoksen hän on tehnyt jokaiseen Tattooseen tapahtuman alusta asti eli vuodesta 1990.

Ensimmäisenä vuonna leivoksia tehtiin joitakin satoja omaan myyntiin. Nykyään niitä tarjoillaan lisäksi Bastionissa väliaikatarjoilussa, ruokateltassa jälkiruokana, varuskuntakerholla ja pursiravintolassa.

- Laajentuminen alkoi siitä, kun suuri sotilasmusiikin ystävä, ministeri Aatos Erkko käytti vieraitaan täällä. Heille tehtiin omanlaisia leivoksia.

Presidentille päärynää

Jokainen Tattoo-leivos on ollut eri makuinen. Tänä vuonna Huovila on valmistanut kahta eri sorttia. Cappuccino-mustaherukka-leivos sisältää mustaherukkatäytteen ja leivoksen päällä on cappuccinokuorrutus. Päärynä-mustaherukka-leivoksessa on mustaherukkatäyte ja päällä päärynämoussea. Päärynäleivosta koristaa kreemistä pursotettu trumpetti.

Naisväki valitsi heti cappuccinon, mutta se on vähän mielipiteitä jakava, niin tein toisenkin.

Aarre Huovila

- Naisväki valitsi heti cappuccinon, mutta se on vähän mielipiteitä jakava, niin tein toisenkin. Päärynää on tehty enemmän.

Hamina Tattoossa pidetään torstai-iltana marssikonsertin kutsuvierasesitys, jota ovat seuraamassa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä hänen puolisonsa Jenni Haukio. Väliajalla tarjoillaan Huovilan leivoksia.

- Sinne on tilattu leivoksia ja sinne menee päärynää, Huovila paljastaa.

Huovila ei jännitä leivoksista tulevaa palautetta, koska se on tähän asti ollut vain positiivista. Hänellä on erityisen hyviä muistoja juuri mustaherukkatäytteen menestyksestä.

- Viime kertaa edeltäneessä Tattoossa meillä oli mustaherukka-leivos, jossa oli valkosuklaamoussea pinnalla. Se sai erikoisen paljon positiivista palautetta.

Lue seuraavaksi