YK: Kolme miljoonaa syyrialaista avun tarpeessa

Väittömän ruoka-avun tarpeesa on noin 1,5 miljoonaa syyrialaista. Lisäksi apua tarvitsevat viljelijät saadakseen tilansa pysymään toiminnassa ja karjansa hengissä.

Ulkomaat

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan lähes kolme miljoonaa syyrialaista tarvitsee ruoka-apua tai apua maanviljelykseen.

Välittömän ruoka-avun tarpeessa seuraavien 3 - 6 kuukauden aikana on FAO:n mukaan 1,5 miljoonaa syyrialaista. Apua tarvitaan erityisesti alueilla, joissa taistelut ovat kiivaimpia ja pakolaisia eniten.

Lähes miljoona ihmistä tarvitsee apua maanviljelyyn ja karjanhoitoon, esimerkiksi siemeniä, rehua, polttoainetta ja kastelupumppujen korjausta.

Avuntarvitsijoiden määrän arvioidaan nousevan kolmeen miljoonaan vuoden kuluessa.

Luvut perustuvat YK:n ja Syyrian hallituksen tekemään arvioon. Raportin mukaan Syyrian maataloussektori on menettänyt tänä vuonna noin 1,5 miljardia euroa maassa riehuvan konfliktin vuoksi.

Muun muassa tärkeät ohra- ja vehnäsadot ovat kärsineet, samoin kirsikka- ja oliivipuut. Suuri joukko viljelijöitä on menettänyt kokonaan tai osittain elinkeinonsa kriisin vuoksi ja ongelmia on pahentanut kuivuus.

YK:n ruoka-apujärjestö WFP aloitti viime vuoden lokakuussa Syyriassa avustusopeeraation, jonka piirissä oli heinäkuussa 540 000 avuntarvitsijaa. Määrää on tarkoitus edelleen kasvattaa, ensi kuussa 850 000:een. WFP:n 84 miljoonan euron budjetista puuttuu kuitenkin 60 prosenttia.

FAO puolestaan sanoo tarvitsevansa noin 30 miljoonaa euroa puolen vuoden aikana auttaakseen 112 500 taloutta tai noin 900 000 ihmistä. Avulla pyritään varmistamaan, että syysviljat saadaan kylvettyä ja karja pidettyä hengissä sekä kuolleet eläimet korvattua uusilla.

Syyriassa asuu runsaat 22 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP, Reuters