1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hongkongissa ennätyksellisen saasteista

Hongkong syyttää ilmansaaste-ennätyksestä idempänä riehuvaa taifuuni Saolaa. Ympäristönsuojelijoiden mukaan Hongkong voisi lakata syyttämästä saasteistaan säätä tai tehtaita muualla Kiinassa.

Hongkongissa ilmansaasteiden taso on noussut korkeammaksi kuin kertaakaan sen jälkeen, kun tilastoja alettiin vuonna 1999 pitää, viranomaiset kertovat. Poikkeuksena on parin vuoden takainen aika, jolloin Hongkongiin iski hiekkamyrsky.

Hongkongin siluetti peittyi torstaina saastesumuun ja taivas näytti harmaalta, vaikka sää oli aurinkoinen.

Viranomaiset kehottivat ihmisiä pysyttelemään sisällä. Sydän- tai hengityselinsairauksia potevia sekä vanhuksia ja lapsia kehotettiin välttämään ruumiillista rasitusta ja ulkoilua.

Viranomaisten mukaan ilmansaastetason nousuun vaikuttaa 700 kilometrin päässä Taiwanin alueella riehuva taifuuni Saola. Myrskyn vaikutuksesta Hongkongin yllä on korkeapaineinen ilmamassa. Alueella on aurinkoista ja lämpötilat ovat korkeat, mikä on nostanut otsonitasoa.

Ympäristönsuojelijat kuitenkin sanovat, että Hongkongin pitäisi lopettaa sään tai muualla Kiinassa olevien tehtaiden syyttäminen saasteongelmastaan.

- Jos Hogkong ei tuottaisi ilmansaasteita, sääolot eivät voisi pahentaa vaikutuksia, sanoo Clean Air Network -järjestön edustaja Erica Chan.

Hongkong muutti ilmanlaatutavoitteitaan tammikuussa ensi kertaa 25 vuoteen, kun Hongkongin yliopiston tutkimuksessa oli todettu ilmansaasteisiin liittyvien tautien surmaavan yli 3 000 asukasta vuodesta.