Hailuodon pikkusääkset rengastettiin

Monet Hailuodon Marjaniemessä sijaitsevaa kalasääsken pesää nettikameran välityksellä seuranneet säikähtivät keskiviikkona, kun kuvassa näkyi ainoastaan kaksi liikkumatonta poikasta. Kyseessä oli onneksi vain tekninen vika, ja sääksipienokaiset voivat hyvin.

luonto
Hailuodon Kalasääsken pesältä 1.elokuuta 2012 rengastettu  kaksi poikasta.
Voitto Pulkkinen

Hailuodon Marjaniemen sääksipoikueen pienin kalasääksi Voitto menehtyi viikonloppuna. Poikueeseen jäi kaksi sääkseä. Keskiviikkona nettikameran näytti kuvaa kahdesta liikkumattomasta poikasesta.

Moni sivuston kävijä ajatteli jäljellä olevien poikastenkin kuolleen. Vika oli onneksi tekninen. Kännykkäverkossa oli toimintahäiriöitä, ja kuvat pesältä eivät päivittyneet muutamaan tuntiin.

Isäntä mahtoi olla kalareissulla kun ei näkynyt.

Voitto Pulkkinen

- Kävimme keskiviikkona rengastamassa hengissä olevat poikaset, ja kaikki on pesällä hyvin, kertoo saaksi.fi -sivuston ylläpitäjä, valokuvaaja Voitto Pulkkinen.

Rengastus on luvanvaraista, joten ihan kuka tahansa hommaa ei voi hoitaa. Pulkkisella olikin mukanaan ammattimies Matts Finnlund, joka on rengastanut lintuja kymmenien vuosien ajan.

- Sää rengastukselle oli erinomainen, harmaa ja tuulinen. Linnut olivat juuri saaneet ruokaa ja emo kierteli taivaalla. Isäntä mahtoi olla kalareissulla kun ei näkynyt, Pulkkinen veikkaa.

”Aina oppii uutta”

Rengastustapahtuma itsessään kesti noin puolisen tuntia, ja tällä kertaa se tehtiin pesällä tikapuiden varassa.

Tämän kesän tapahtumaketju ei ollut kamerapesällä ihan tavanomainen. Pesintä tapahtui viikkoja myöhässä.

- Kun uros saapui pesälle, sillä ei ollutkaan emäntää mukana. Entinen emäntä taisi jäädä paremmille apajille Afrikkaan, Pulkkinen naurahtaa.

Pulkkinen iloitsee, että nettikamera mahdollistaa opettaa uutta sääksiperheen elämästä vuosi toisensa jälkeen.

- Kun pienin sääksistä menehtyi lauantaina, emo vei kuolleen poikasen muualle. Yleensä on sanottu että pesässä synnytään ja kuollaan. Tapahtuma oli sikäli poikkeuksellinen, Pulkkinen pohtii.