Hyppää sisältöön

Mars-mönkijä tömähtämässä punaiselle planeetalle

Yhdysvaltain avaruushallinnossa pidätetään henkeä maanantaina. Silloin ratkeaa, selviääkö Mars-mönkijä Curiosity yhtenä kappaleena Marsin pinnalle.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Mars-planeetalle lähettämä tutkimusvaunu on saavuttamassa määränpäänsä ja samalla matkansa kriittisimmän vaiheen. Runsaat kahdeksan kuukautta sitten matkaan lähetetyn Curiosityn on määrä laskeutua ensi maanantaina. Matka on sujunut suunnitelmien mukaan, mutta vaikein on vielä edessä.

Seitsenminuuttisella laskeutumisellaan Marsin pilviverhon läpi Curiosity on oman onnensa nojassa. Nasan tutkijat voivat vain odottaa ja toivoa, että testit pitävät paikkansa ja mönkijä tömähtää turvallisesti marsperälle.

900-kiloisena mönkijä on liian painava laskeutuakseen ilmatyynyjen varaan, kuten pienemmät edeltäjänsä. Niinpä avuksi onkin kehitelty erityinen "lentävä nosturi", jonka vaijerit laskevat Curiosityn alas. Sen jälkeen radioyhteyden mönkijään pitäisi jälleen toimia.

Edeltäjät yllättivät sitkeydellään

Kuudella pyörällä rullaava Curiosity on suunniteltu tonkimaan geologisia kerrostumia ja tutkimaan onko Marsissa joskus ollut edellytyksiä elämälle. Curiosityn toiminta-aika on arvioitu vähintään yhdeksi Marsin vuodeksi eli 686 päiväksi.

Curiosityn edeltäjistä Spirit löi kaikki ällikällä jaksamalla kolmikuiseksi kaavaillussa tehtävässään monikymmenkertaisen ajan. Se laskeutui tammikuussa 2004, ja vasta toissa vuonna Nasa ilmoitti, ettei Spiritiin enää saatu yhteyttä. Ilmeisesti Marsin kylmä talvi oli hyytänyt sen vihdoin hengiltä.

Samaan aikaan Marsiin matkannut Opportunity on ollut vieläkin sitkeämpi: se jatkaa edelleen töitään punaisella planeetalla.