Koe uusi yle.fi

Enontekiö tyrmää Käsivarren kansallispuistohankkeen

Kunnan mukaan kansallispuisto rajoittaisi liikaa luonnossa liikkumista ja karkoittaisi alueen matkailijat ja yrittäjät.

Kotimaa

Ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr.) jätetty esitys Käsivarren kansallispuiston perustamisesta tyrmätään Enontekiöllä. Kunnan mielestä kansallispuiston perustaminen rajoittaisi alueen luonnon hyödyntämistä matkailukäytössä niin laajasti, että Kilpisjärven yrittäjät pelkäävät joutuvansa lopettamaan yritystoimintansa.

Kunta huomauttaa, että liikkuminen kansallispuistossa on rajoitettu lihasvoimalla liikkumiseen. Moottorikelkkailu on rajoitettua. Moottorikelkkailumatkailu on kuitenkin tärkeä tulonlähde Käsivarren alueella. Kansallispuistoon ei myöskään saisi kuljettaa lentäen kalastus- ja vaellusmatkailijoita näiden palveluiden työllistäessä nykyisellään useita henkilöitä.

Kilpisjärvellä on myös huomattava kelkkailua harrastavien mökkiläisten ja karavaanarien yhteisö, joka kunnan mukaan kelkkailun rajoittamisen myötä todennäköisesti muuttaisi muualle.

Kunta myös toteaa, että Käsivarren luonnon suojelu on kunnalle ja kunnan matkailulle elinehto, mutta sen nykyinen suojelutaso on riittävä. Kansallispuistoksi ehdotettu alue on jo nykyisellään kokonaisuudessaan suojeltua ja liikkuminen alueella rajoitettua.

Käsivarren aluetta kansallispuistoksi on esittänyt Saanan luonnonystävät - Luomus ry. Ehdotus kattaisi Suurtuntureiden puistosta Saana-tunturin ja sen rinteen lehtojensuojelualueet, Jehkats-tunturit sekä Käsivarren erämaa-alueen suurtunturit.

Esityksen taustalla on Niinistön pyyntö uusista kansallispuistoehdotuksista. Hän linjaa syyskuussa, miten kansallispuistoaloitteiden kanssa edetään. Hallitusohjelmassa ei ole mainintaa uusien kansallispuistojen perustamisesta.