Marjanpoimijoiden toiminta tyrmistyttää - veivät varpuja kansallispuistosta

Repovedellä vierailleet marjanpoimijat repivät mukanaan varpuja, mikä ei Metsähallituksen mukaan kuulu jokamiehenoikeuksiin. Poimijat jättivät metsiin myös roskia.

luonto
Thaimaalaisia marjanpoimijoita Ruokolahdella
Yle

Marjanpoiminta kaupalliseen käyttöön on aiheuttanut närää Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa. Repoveden kansallispuistossa on esiintynyt ulkomaalaisia marjanpoimijoita, joiden marjalaatikoissa on ollut marjojen lisäksi myös paljon varpuja, joiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

- Kyydissä oli varmasti enemmän varpuja kuin marjoja, sanoo puistonhoitaja Aarno Tervonen Metsähallituksesta.

Tervonen kertoo poimijoiden olleen todennäköisesti thaimaalaisia, jotka liikkuivat suomalaisella autolla ja peräkärryllä. Tervonen muistuttaa, että kansallispuistostakin saa kerätä marjoja, mutta varpuja tai muuta kasvillisuutta ei saa vahingoittaa. Metsähallituksen tulkinnan mukaan marjojenpoiminta kaupalliseen käyttöön ei vaadi lupaa.

- Tässä tapauksessa, mikä tuli esille pari päivää sitten, oli kuitenkin kyse erilaisesta toiminnasta. Kaikki ymmärtää, ettei se ole kovin luonnonmukaista, että maastossa rohmutaan varpuja. Se on marjojen väärinkäyttöä, Tervonen tähdentää.

Jos poiminta menee tällaiseksi, niin marjastajia pitäisi perehdyttää siitä, kuinka marjoja kerätään.

Aarno Tervonen

Vastaavanlaista tapausta ei ole aiemmin tullut Tervoselle vastaan. Marjojen ja sienien poiminta on hänen mukaansa jopa suotavaa, kunhan sen tekee oikein. Ulkomaisilla marjastajilla oli ollut mukana suuret poimurit, joita he olivat käyttäneet kovakouraisesti.

- Jos poiminta menee tällaiseksi, niin marjastajia pitäisi perehdyttää siitä, kuinka marjoja kerätään.

Tervonen ei osaa arvioida mahdollisia seuraamuksia. Poimijoiden toiminta on herättänyt närää jossain määrin myös maanomistajissa. Poimijat olivat varpujen keräämisen lisäksi roskanneet ja tehneet tulia yksityisillä mailla.

- Ikävää nähtävää se on. Kasvistokin voi häiriintyä ja marjasato heikentyä.