1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Saunalautat ratsataan Tampereella

Järvellä seilaavat pikku mökit ja saunat savupiippuineen eivät ole enää mikään poikkeuksellinen näky. Pirkanmaan vesillä kulkee monta katsastamatonta saunaa.

ilmiöt
Saunalautta kelluu Tampereen Ratinan rannassa
Tampereen vesillä seilaa myös muutama katsastettu saunalautta.Heli Mansikka / Yle

Kaikki Tampereen alueen saunalautat tarkastetaan lähiaikoina. Tampereen vesillä on satamapäällikkö Matti Joen arvion mukaan 15-20 saunalauttaa, joista osassa on turvallisuuspuutteita.

- Moottoritehot tarkistetaan. Konetehot ovat usein liian pieniä rakennuksen korkeuteen verrattuna ja näin ohjattavuus on heikko.

- Varsinkin myrskyllä nämä ovat vesiliikenteelle vaarallisia, kertoo kaupungin satamapäällikkö Matti Joki.

Katsastettuja ammattilauttoja Tampereen alueen vesillä liikkuu kolme. Katsastamattomien saunalauttojen rakenteille myrskysää saattaa olla kohtalokas.

- Rakenteet ovat monissa sellaisia, että kellukkeet voivat lähteä irti, Joki kuvailee.

- On myös tärkeää, ettei tehdä lauttoja ihan kaikennäköisistä purkeista. Perinteisiä lauttoja pikkupojilla toki on, mutta ne eivät juuri liiku.

Tarkastuksissa tullaan keskittymään turvallisuuden lisäksi jätehuoltoon. Kaupungin venepaikan saadakseen lautoissa on jatkossa oltava likavesi- eli septitankit.

Saunalauttasatama Kalkkuun?

Saunalautat ovat lisääntyneet tämän kesän aikana kuin sienet sateella. Satamamestari ei ollut saunalauttoja aiemmin nähnytkään, mutta niiden määrän jatkuva kasvu on mietityttänyt.

- Jos ne näin lisääntyvät, voitaisiin miettiä ihan omaa satamaa Pyhäjärven rantaan. Esimerkiksi Kalkun suunnalta voisi löytyä paikka, missä kaikki saunalautat voisivat olla samassa satamassa.

Saunalauttasatamasta voisi tulla hauska nähtävyys.

Jos ne näin lisääntyvät, voitaisiin miettiä ihan omaa satamaa Pyhäjärven rantaan.

Matti Joki

- Niitä on niin monenlaisia, kaikkea muumimaasta lähtien, Joki kertoo.

Säännöt selviksi ensi kevääseen mennessä

Satamamestarilta tullaan jo kyselemään ohjeita ja säännöksiä saunalautan rakennukseen. Sellaista ei vielä ole, mutta merenkuluntarkastajan kanssa tehtävä saunaratsia antaa suuntaa.

Satamamestari ennustaa ilmiön kasvavan vielä ensi kesänä.

- Laitetaan nyt ne ehdot, mitä Tampereella tarvitaan. Näin meillä on ensi keväänä säännöt ja ohjeet, kuinka kannattaa rakentaa ja tehdä, Matti Joki lupaa.

Lue seuraavaksi