1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokian ahdinko

Nokia vähentää 700 työntekijää Oulusta

Nokian irtisanomiset ovat ennakoitua rajummat ja niitä aletaan toteuttaa välittömästi.

Nokian työntekijöitä saapumassa Peltolan toimipisteeseen Oulussa. Kuva: Markku Ruottinen/ Str/ Lehtikuva

Nokia vähentää Oulusta jopa 700 työntekijää nopealla aikataululla, arvioi Nokian Oulun ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Mikko Merihaara.

Hän luonnehtii irtisanottavien määrää järkytykseksi. Aiemmin arvioitiin, että vähennykset voisivat jäädä 500-600 työntekijään.

- Neuvottelut eivät työntekijöiden osalta edenneet hyvin. Nokialla on tiukat säästökuurit, jotka painavat niin kovin päälle, että nyt ei uskalleta ottaa riskejä, vaan vähennetään tosi reilusti väkeä.

Ouluun jää vähennysten jälkeen 400-500 työntekijää lähinnä peruspuhelinten ohjelmistokehitystyöhön.

- Nokia jättää kaupunkiin enää vain välttämättömimmät henkilöt ja toiminnot. Kaikki muu mahdollinen karsitaan pois, Mikko Merihaara sanoo.

Irtisanomiset toteutetaan pika-aikataululla

Oulun nokialaisten määrä on tipahtanut muutamassa vuodessa 2 500:sta kesän 1 200:een, ja nyt luku painuu entisestään. Toistuvat vähennykset ovat herättäneet työntekijöiden keskuudessa huolta siitä, lähteekö yritys Oulusta kokonaan.

Nokia jättää kaupunkiin enää vain välttämättömimmät henkilöt ja toiminnot. Kaikki muu mahdollinen karsitaan pois.

Mikko Merihaara

- Toistaiseksi sellaisesta ei ole puhuttu, mutta pelko on edelleen olemassa. Nyt pitää vain odottaa ja katsoa, lähteekö Nokia tästä vielä nousuun, Merihaara toteaa.

Nokia kiirehtii vähennyksiä; valtaosa irtisanomisista pyritään toteuttamaan jo elokuun aikana. Henkilöstölle kerrotaan luottamusmiehen mukaan ensi viikolla, millä aikataululla kunkin irtisanottavan työt päättyvät.

Nokia kertoi viime viikon perjantaina Salon tehtaan alasajon aikataulusta syyskuun aikana. Salossa työt loppuvat lähes 800 työntekijältä.

Nousuun vaaditaan kovaa työtä

Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehen Mikko Merihaaran mukaan jätti-irtisanomisista selvitään vain Oulun kaupungin ja muiden eri tahojen tiiviillä yhteistyöllä.

- Vähennykset ovat Oululle todella mittavat. Nyt tarvitaan kovaa työtä, jos aiomme löytää kaikille näille henkilöille uuden työpaikan. On muistettava, että koulunpenkiltä tulee lisäksi työmarkkinoille koko ajan uusia osaajia, Merihaara lisää.

Luottamusmies toivoo, että Ouluun tulisi pian yrityksiä, jotka pystyisivät työllistämään entisiä nokialaisia heti suuremmankin määrän.

- Tietysti jokainen yritys, joka työllistää yhdenkin henkllön, on eteenpäin, mutta kyllähän täällä tarvitaan satojen henkilöiden työllistämistä jatkossa.