Syyrian armeija tappoi kymmeniä Hamassa

Hamassa on tapettu ainakin 50 ihmistä. Damaskoksessa puolestaan kranaattituli tappoi 20 palestiinalaisleirillä.

Syyria

Syyriassa on jälleen paljastunut armeijan tekemä joukkosurma. Asukkaiden ja aktivistien mukaan armeijan joukot ovat tappaneet ainakin 50 ihmistä Hamassa. Surmattujen joukossa oli muun muassa yli 20 ihmistä kolmesta eri perheestä.

Haman asukkaiden mukaan joukkosurma seurasi armeijan ja kapinallisten taisteluita, kun armeija teki rynnäkön Arbaeenin kaupunginosaan. Armeija on piirittänyt kaupunginosan ja sitä on tulitettu panssarivaunuilla ja kranaateilla.

Pääkaupungissa Damaskoksessa puolestaan 20 ihmistä on kuollut kranaattitulessa palestiinalaisleirillä. Silminnäkijöiden mukaan palestiinalaisleirille ammuttiin kolme kranaattia iltaruuhkan aikaan, kun perheet valmistautuivat ramadanillallisille. Sairaalalähteiden mukaan ainakin 65 ihmistä haavoittui.

Etelä-Syyriassa 16 kapinallista on kuollut armeijan helikopteri-iskussa lähellä Busra al-Haririn kaupunkia. Opposition mukaan armeijan tykistö on tulittanut myös kaupunkia.

Torstaina taistelut kiihtyivät myös Aleppon kaupungissa. Kapinalliset ampuivat valloittamallaan panssarivaunulla hallituksen joukkoja kaupungin pohjoispuolella olevassa lentotukikohdassa.

YK:n rauhanturvaoperaatioiden päällikkö vahvisti torstaina, että kapinalliset ovat saaneet haltuunsa raskasta aseistusta, muun muassa panssarivaunuja ja panssaroituja ajoneuvoja.

Jo Golanilla vaarallista

Damaskoksessa oleva UNTSO-operaation sotilastarkkailija Mika Kalmari sanoo, että taistelut ovat levinneet jo Syyrian ja Israelin rajalle asti.

- Golanin kukkulat, jotka ovat kesään asti olleet hyvinkin rauhallista, tai sanotaanko turvallisinta aluetta koko Syyriassa, niin sinnekin on levottomuudet nyt levinneet ja myöskin siellä on ollut yhteenottoja hallinnon ja Vapaan Syyrian armeijan välillä, Kalmari sanoo.

YK:n turvallisuusneuvosto on erimielinen myös oman tarkkailuoperaationsa jatkosta taisteluiden repimässä maassa. Tarkkailuoperaatio on ollut käytännössä keskeytyneenä maan huonon turvallisuustilanteen vuoksi. Sotilastarkkailija Mika Kalmari sanoo, että uhkaavat tilanteet ovat viime aikoina lisääntyneet.

- Esimerkiksi mainittakoon näitä YK-ajoneuvoja, jotka ovat kuitenkin valkoisia ja selkeästi YK-tunnuksin merkitty, niin niitä on viime viikkoina kaapattu ja varastettu täällä. Mutta onneksi henkilöstölle ei ole toistaiseksi tapahtunut mitään, Kalmari mainitsee.

Lähteet: Reuters