Aktivistien protesti johti ydinlaitoksen sulkemiseen Yhdysvalloissa

Ydinasekelpoista uraania käsittelevä laitos suljettiin tilapäisesti turvatoimien varmistamiseksi, koska kolme aktivistia pääsi viime viikonloppuna tunkeutumaan laitoksen alueelle.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa on suljetu tilapäisesti maan ainoa ydinasekelpoisen uraanin käsittely- ja varastointilaitos. Syynä on se, että kolme ydinaseita vastustavaa aktivistia pääsi viime viikonloppuna tunkeutumaan Oak Ridgessä Tennesseessä sijaitsevan laitoksen turva-aitojen läpi, yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertovat.

Mielenosoittajat ehtivät maanantaina ripustaa julisteita ja maalata iskulauseita laitoksen ulkoseinään ennen kuin turvallisuushenkilökunta sai hälytyksen ja heidät pidätettiin. Kyseisessä rakennuksessa säilytettiin korkearikasteista uraania, televisioyhtiö NBC-kertoo.

Mielenosoittajien joukossa oli 82-vuotias nunna. Muut kaksi mielenosoittajaa olivat 57- ja 63-vuotiaita. Yksi mielenosoittajista kertoo NBC:lle, että heitä syytetään vandalismista sekä rikollisesta tunkeutumisesta alueelle.

Hänen mukaansa he ohittivat neljä aitaa ja kävelivät yli kaksi tuntia ennen kuin pääsivät varastorakennuksen luo. Ryhmä ei pyrkinyt protestillaan osoittamaan laitoksen turvallisuuspuutteita, vaan ottamaan kantaa ydinvoimaa vastaan, paikallisen ydinvoiman vastaisen järjestön edustaja sanoo.

Oak Ridgen laitoksen luona on yleensäkin elokuussa mielenosoittajia toisessa maailmansodassa Hiroshimaan ja Nagasakiin elokuussa 1945 pudotettujen ydinpommien muistoksi.

Turvallisuushenkilöstölle lisää koulutusta

Ydinmateriaali ei viranomaisten mukaan vaarantunut, mutta Y-12-nimellä tunnettu laitos on suljettu turvatoimien varmistamiseksi. Erityistä ydinmateriaalia siirretään laitoksen holveihin ja turvallisuudesta vastaava henkilöstö saa lisäkoulutusta, kertoo televisioyhtiö ABC.

Kansallisen ydinturvallisuushallinnon edustaja Joshua McConaha sanoo NBC:lle, että kyseessä on melkoisen vakava tapaus, ja he ottavat sen hyvin vakavasti.

Ympäristöministeriön turvallisuuskonsulttina aiemmin toiminut Peter Stockton epäilee väitteitä, ettei ydinmateriaali ollut vaarassa. Hänen mukaansa tapaus on uskomaton, ja jos kyseessä olisivat olleet terroristit, he olisivat voineet räjäyttää oven ja päästä sisään rakennukseen.

Stockton pitää turvallisuusrikkomusta pahimpana, mitä on tähän mennessä nähty.

Ydinalitoksen turvallisuudesta huolehtii yksityinen WSI Oak Ridge -yritys, joka on kansainvälisen turva-alan jätin G4S:n tytäryhtiö. G4S aiheutti Lontoon olympialaisten alla kohun, kun se ei saanut palkattua tarpeeksi turvamiehiä kisoihin.