1. yle.fi
  2. Uutiset

Ötökät eivät jyllää Kainuun metsissä

Kainuussa on säästytty metsien tuhohyönteisiltä. Sen sijaan kuusen suopursuruostesienen itiöt voivat näkyä vesistöissä.

luonto
Tältä näyttää suopursuruoste.
Tältä näyttää suopursuruoste.Risto Jokiniemi

Metsänhoitaja Kalevi Keränen kertoo, ettei Kainuun Metsäkeskukseen ole tullut tänä kesänä yhtään ilmoitusta puuntuhoojista.

Kainuussa puuntuhoojilta vältytään Keräsen mukaan keskimääräistä paremmin pohjoisen sijainnin ja niin sanotun ötökkälain noudattamisen ansiosta.

- Yleensä tähän mennessä on tullut ilmoitukset, jos on jotain tuholaisia löytynyt. Tosin Kainuu selviää yleensä keskimääräistä paremmin koska ollaan pohjoisessa. Toisaalta tällekin kesää ehtii vielä ilmoituksia tulla jos niikseen, sanoo Keränen.

Laki vaatii, että syksyllä ja sen jälkeen hakatut havupuut on kuljetettava metsistä viimeistään elokuun puolessa välissä.

Puolangalla kullankeltaisia kuusia

Sen sijaan Puolangalla on havaittu kuusen suopursuruostesienen kellastamia kuusia. Kuusensuopursuruoste voi hidastaa kasvua, mutta yleensä kuuset toipuvat sienestä hyvin, sanoo Keränen.

- Kuusensuopursuruosteesta tulee silloin tällöin havaintoja, ei joka vuosi.

Runsaiden esiintymien lähellä sienen itiöt voivat näkyä vesistössä ruskeina tai kellanruskeina öljymäisinä lauttoina. Runsaana esiintyessään itiöt yhdessä muun vedessä esiintyvien hiukkasten kanssa voivat muodostaa paikoitellen myös vaahtomaisia muodostelmia.

Lue seuraavaksi