Somalia lupaa merirosvoille armahduksen

Katuvat armahdetaan, lupaavat presidentti ja pääministeri. Presidentin epäillään lahjoneen merirosvojohtajaa luopumaan kaappauksista.

Merirosvoiksi epäillyt miehet antautuvat Somalian edustalla kesäkuussa 2009. Portugalilaissotilaat pysäyttivät miesten hyökkäyksen kauppa-alukseen. Kuva: Carlos Dias / EPA

Somalian väliaikainen presidentti Sheikh Sharif Sheikh Ahmed on luvannut somalialaisille merirosvoille armahduksen, jos he vapauttavat sieppaamansa ihmiset ja palauttavat kaappaamansa alukset.

Sharif sanoo brittiläisen The Times -lehden haastattelussa olevansa valmis armahtamaan merirosvot, joita Somalian rannikolla arvioidaan olevan pari tuhatta. Ovi on auki, jos he haluavat palata yhteiskuntaan, Sharif lupaa.

Merirosvoilla on 245 panttivankia

YK:n arvio

Pääministeri Abdiweli Mohamed Ali puolestaan sanoo, että hallitus on valmis kompromissiin, joskin silläkin on rajansa. Katuville on annettava anteeksi, hän täsmentää.

Valmisteilla olevan YK-raportin julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa Sharifin epäillään antaneen merirosvojohtaja Mohamed Abide Hassanille diplomaattipassin kannustaakseen häntä purkamaan verkostonsa. Sharif on kiistänyt syytöksen jyrkästi.

Sieppaukset ovat siirtyneet osin maalle

Turvallisuusneuvostolle laaditun raportin mukaan merirosvojen iskut ovat vaikeutuneet kansainvälisten toimien takia. Siksi jotkut ovat siirtyneet mereltä maalle sieppaamaan avustustyöntekijöitä, toimittajia ja turisteja.

YK arvioi, että somalialaisilla merirosvoilla on tällä hetkellä 245 panttivankia. EU puolestaan laskee, että kaapattuja aluksia on ainakin seitsemän.

Torstaina kotiin pääsi seitsemän pakistanilaista merimiestä, joista maksettiin miltei miljoonan euron lunnaat. Heidät kaapattiin marraskuussa 2010. Saman aluksen 15 muuta merimiestä ovat yhä panttivankeina. He ovat kotoisin muun muassa Sri Lankasta ja Bangladeshistä.