Tornado tappoi nuorukaisen Nurmijärvellä - 80 vuotta tuhoisasta pyörremyrskystä

Lauantaina tulee tasan 80 vuotta siitä, kun tornado aiheutti laajaa tuhoa etenkin Nurmijärvellä ja Hausjärven Oitissa. Tornadoiden tuhot ulottuivat Keski-Suomeen Konginkankaalle. Kolmen tunnin aikana tornadoita saattoi olla jopa parikymmentä.

Kotimaa
Tornadon tuhoja Hausjärven Oitissa 4.8.1932
Selim Ranta / Kuvaoikeuden haltija Aki Ranta

Elokuun 4. päivä vuonna 1932 on erikoinen tapaus Suomen säähistoriassa. Iltapäivällä kello kolmen aikaan noussut rajuilma synnytti useita tornadoita, jotka tekivät jopa puolen kilometrin levyistä tuhojälkeä. Rajuudessa tämä tornadosarja on täysin vertailukelpoinen Yhdysvaltain tornado outbreakeille, toteaa Ilmatieteenlaitoksen ylimeteorologi ja myrskytutkija Ari-Juhani Punkka.

Nurmijärvellä tornadon heittämä ladosta irronnut hirsi murskasi 17-vuotiaan pojan, kun tämä oli pyrkimässä sisälle suojaan. Nurmijärveläisen uudisviljelijän pyörremyrsky lennätti 30 metrin päähän.

Hausjärven Oitissa tornado aiheutti pahaa tuhoa asemanseudulla hajottaen useita rakennuksia ja kaataen junavaunun. Elokuun neljännen päivän iltapäivä vuonna 1932 on suomalaisessa säähistoriassa varsin poikkeuksellinen ja äärimmäisen vaarallinen, kuvailee ylimeteorologi Ari-Juhani Punkka.

- Kuvausten ja valokuvien perusteella voi kyllä luonnehtia, että kyseessä on ollut aikalailla äärimmäinen tornadotilanne Suomessa. Ihan näitä voimakkaimpia tunnettuja, hyvinkin vaarallinen ja tuhoisa.

Kolmen tunnin aikana tornadoaalto eteni Nurmijärveltä aina Keski-Suomeen Konginkankaalle asti.