Hyppää sisältöön

Kuolinpesä vasaran alla: Potta ja piironki uuteen kotiin

Ihminen on kuin ruoho. Kun tuuli käy hänen ylitseen, tulee meklari ja lyö omaisuuden rahoiksi. Näin käy varmasti minullekin, mutta myynnissä on silloin tosi hyvää tavaraa, sutkauttaa pietarsaarelainen kirpputorinpitäjä ja meklari Jan-Ole Nylund.

Kuva: Ritva Karhula / Yle

Nylund avaa huutokaupan pietarsaarelaisen omakotitalon pihalla. Talon asukkaan koko omaisuus ja historia on pöydillä ja pahvilaatikoissa. Vain rikkinäinen tavara on viskattu pois.

Perennat tallaantuvat, kun uteliaat, keräilijät ja antiikkikauppiaat tungeksivat meklarin ympärillä

Valkoinen posliinipotta löytää heti uuden omistajan.

- Ostin sen mökille, ostaja hymyilee.

 Puinen leikkiauto menee parilla kympillä antiikkikauppiaalle ja leimattu kappa kolmella kympillä. On sitten ihan eri asia, millä sen antiikkikaupasta voi ostaa.

- Tällä alalla ei ole suositushintoja, sanoo Raul Pohjonen.

Meklari Jan-Ole Nylund on asioinut vanhan tavaran kanssa yli 30 vuotta ja tietää, mitä kysytään.

- Design käy kaupaksi, mutta kupariset kahvipannut eivät enää kelpaa. Talonpoikaisantiikki kiinnostaa, jos se on tosi laadukasta.

Franckia ja Tapiovaaraa

- Kerään eri materiaaleista tehtyjä pieniä eläimiä. Niitä on jo parisensataa hyllyillä, mutta täältä ei taida tulla täydennystä, arvailee Lena Serennius.

Huutokauppatalossa kansallispukukangas kerää katseita, lakanoita on eri vuosikymmeniltä, samoin astioita, pulloja, lankoja, mattoja, vaatteita, leluja, käsitöitä ja koriste-esineitä.

Meklarin vetonaula on Ilmari Tapiovaaran Pirkka-kalusteryhmä, pöytä tuoli ja jakkara. Ne ovat käytössä kuluneita. Niistä pitäisi saada kuitenkin noin 500 euroa, muutoin ostaja etsitään varakkaammilta vesiltä.

Design käy kaupaksi, mutta kupariset kahvipannut eivät enää kelpaa.

Meklari Jan-Ole Nylund

Tavarapaljoudesta on paljastunut myös Kai Franckin signeeraama lasiesine.

- Ehkä tästä huutokaupasta karttuu kassaan pari tuhatta euroa. Kaikki riippuu siitä, miten asiantuntevaa väkeä on liikkeellä.

Hyvä huutovire tulee huutamalla

- Onko väki täällä vähän vaisua? Ostajan pitää huutaa koko ajan lämpimikseen, muuten ei saa itseään liikkeelle, kun tosi kiinnostava tavara tulee myyntiin, opastaa Raul Pohjonen.  Viemisten joukossa on nyt tulitikkuetikettikokoelma.

Hän heittää tasaiseen tahtiin tarjouksiaan ja kirjaa ostojaan pienelle lapulle. Täällä käyvät käteinen ja kortti. Tarjoukset alkavat kahdesta eurosta. 50 euroon päästyä huudot kallistuvat vähintään viitosen.

Potta vai piironki - ei vaan talo

Leena Serennius nostaa huutokaupan hurmaavimmaksi esineeksi kuolinpesään kuuluvan talon.

- Siinä on miellyttävä henki. Erityisen sympaattinen on talon huonejärjestys: kierrät ympyrän siirtymällä huoneesta toiseen.

Talo avovintteineen, ulkorakennuksineen, pihoineen ja istutuksineen onkin myynnissä mutta erikseen ja tarjousten perusteella.