Annanin päätös tuli suomalaistarkkailijoille yllätyksenä

YK:n erityisedustajan Kofi Annanin torstainen päätös tuli suomalaistarkkailijoille täytenä yllätyksenä. Syyriassa on viisi suomalaistarkkailijaa osana Annanin rauhansuunnitelmaa.

Syyria
Kofi Annan kuvattuna YK:n toimistolla Genevessä heinäkuussa 2012.
Kofi Annan kuvattuna YK:n toimistolla Genevessä heinäkuussa 2012.Fabrice Koffrini / AFP/ Lehtikuva

Kofi Annanin päätös tuli täydellisenä yllätyksenä suomalaistarkkailijoiden operaationvanhimmalle, komentajakapteeni Mikko Suomelalle.

- Henkilökohtaisesti olin hämmästynyt, olin kuvitellut että hän jatkaa tehtävässä. Se oli tosiaankin yllätys, Suomela kertoo Yle Uutisille.

YK:n ja Arabiliiton Syyria-lähettiläänä toiminut YK:n edellinen pääsihteeri Kofi Annan kertoi torstaina luopuvansa tehtävästään rauhanvälittäjänä.

"Suomalaiset rauhallisin mielin"

YK:n tarkkailuoperaatiota jatkettiin heinäkuussa kuukaudella ja sen nykyinen toimikausi päättyy 19. elokuuta. YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaa Ranska arvioi eilen torstaina, että operaatiota ei sen jälkeen jatketa.

Puolet Suomen lähettämästä kymmenestä sotilastarkkailijasta palasi kotiin heinäkuun lopussa. Syyriaan jäi viisi suomalaista.

Suomela ei saa kommentoida operaatioon liittyviä yksityiskohtia, mutta kertoo suomalaisten työskentelevän toimialueella rauhallisin mielin. Suomalaiset on sijoitettu pääkaupunkiin Damaskokseen, Homsiin Länsi-Syyriaan ja Deir ez-Zoriin Itä-Syyriaan.

-Tarkkailijaoperaation jatkosta päätetään YK:ssa New Yorkissa. Itse en osaa arvioida, millainen jatko tulee olemaan, Suomela summaa.