Presidentti Trumanin tyttärenpoika tapaa Japanissa USA:n atomipommien uhreja

Pommien pudottamisesta päättäneen Trumanin tyttärenpoika on perheensä ensimmäinen jäsen, joka osallistuu muistojuhliin.

Ulkomaat

Yhdysvaltain entisen presidentin Harry Trumanin tyttärenpoika on matkustanut Japaniin tapaamaan ihmisiä, joiden kaupunkeihin hänen isoisänsä antoi pudottaa atomipommeja toisessa maailmansodassa. Clifton Truman Daniel osallistuu Hiroshiman ja Nagasakin muistojuhliin ydinaseiden vastaisen ryhmän kutsumana.

Kukaan Trumanin perheestä ei ole aiemmin ollut paikalla, kun kymmenettuhannet ihmiset kokoontuvat elokuun alussa muistamaan vuoden 1945 iskuja. Danielin mukaan uhrien tapaaminen on ensiaskel vanhojen haavojen parantamisessa.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien arvioidaan tappaneen yli 200 000 ihmistä joko välittömästi tai palo- ja säteilyvammoihin.

Daniel: Isoisä oli kauhuissaan

Perjantaina Daniel jo tapasi joitakin atomipommi-iskuissa henkiin jääneitä. Tapaamisessa Daniel lähinnä kuunteli nyt 70 - 80-vuotiaiden uhrien tarinoita. Hänen mukaansa tapaaminen antoi tilaisuuden toisten kantojen ymmärtämiseen.

Hän ei vastannut kysymykseen, aikooko hän pahoitella pommien uhrien kärsimyksiä julkisesti muistotilaisuuksissa ensi maanantaina ja torstaina. Sen sijaan hän sanoi, ettei kykene kyseenalaistamaan isoisänsä ratkaisuja.

– Isoisäni sanoi aina, että hänen päätöksensä joudutti sodan loppua. Niin hän uskoi, Daniel selitti.

Vaikka aikalaisdokumentit kertovat, ettei Truman katunut atomipommien pudottamista, Daniel vakuuttaa, että pommien kylvämä tuho kauhistutti häntä.

– Hän käytti presidenttikautensa lopun sen varmistamiseen, ettei sama tapahtuisi uudelleen, Daniel sanoo.

Lähteet: AFP