Hyppää sisältöön

Eriskummallisia elämyksiä Puhoksessa

Puhoksen suunnalla Kiteellä puuhaa kaksi naista eriskummallisia ja erikoisia luontokokemuksia asiakkaidensa iloksi. Voipa olla että retkellä pääsee kokemaan ja kuulemaan jotain perinnemytologiaan liittyvää, tai kenties päätyy päiväratsastuksen päätteeksi riippukeinuun köllimään.

Mira Lahtela on pyörittänyt jo muutaman vuoden ajan Hepovaaran tilalla vaellusratsastustoimintaa islanninhevosilla. Lauma on kasvanut hiljakseen ja reitit ja retket ovat muotoutuneet asiakkaiden tarpeiden mukaan tunnin pyrähdyksistä aina kolme päivän vaelluksiin.

- Minua viehättää Miran tapa toimia hevostensa kanssa, se on hyvin rauhallista ja luonnollista. Esimerkiksi vaelluksella evästelyn aikana hevoset saavat olla vapaana, ja muutoinkin niitä kohdellaan arvostaen. Tämä vastaa hyvin minun ajatuksiani luonnossa olemisesta ja liikkumisesta, niinpä päädyimmekin yhdessä ideoimaan palvelua eteenpäin, Mirja Palo pohtii.

Kun perinteinen eräopas opastaa luonnossa konkreettisesti näkyviä asioita, kasvillisuutta, taivaan ilmiöitä ja muuta vastaavaa, Mirja haluaa nostaa esiin myös metsän näkymättömän puolen kansanmytologioineen, virvatulineen ja haltioineen.

- Vanha kansa on aina ajatellut metsissä olevan muutakin, kuin se mikä on konkreettisesti näkyvissä ja kuultavissa. Yksi meidän retkistämme suuntaakin kohti Paasselkää, jossa on nähty erikoisen, pallonmuotoisen valoilmiön liikkuvan luonnottomalla nopeudella, ja pysähtelevän välillä. Erällä retkellä me onnistuimme liikkuvan valon - Paasselän piruksi kutsutun ilmiön - näkemäänkin, Mirja Palo kertoo.

Palon mukaan vaeltajat ovat olleet innostuneita retkien sisällöstä, ja usein osallistujilla on myös omia erikoisia luontokokemuksia yhdessä jaettavaksi.

Riippumatossa lähelle luontoa

Luonnossa paljon liikkuva Mirja Palo ihastui myös riippumattoihin. Sellainen on kevyt kuljettaa mukana, ja kun siihen asettuu itikkaverkon suojiin, on aivan omassa rauhassa ja silti keskellä luonnon tapahtumia.

- Hevoset kuljettavat ratsastajien riippumatot kätevästi mukanaan, samoin muonat kulkevat satulalaukuissa. Leiri on nopea pystyttää ja hyvin luonnonläheinen, kertoo Hepovaaran tilan yrittäjä Mira Lahtela.

Miran talilla on vaellusten lisäksi myös leiritoimintaa, ja erilaisia kursseja hevostaitoon ja askellajiratsastukseen liittyen.

.
.