1. yle.fi
  2. Uutiset

Hymyilevän Hanneksen perintö elää Kuopiossa

Tarua vai totta: Hannes Kolehmainen horjutti tietoisesti hymyllään kotipihan kisoissa kanssakilpailijoidensa henkistä kanttia? Kolehmaisen urheilusaavutukset tunnetaan, mutta lapsuus- ja nuoruusvuosissa Kuopiossa olisi vielä tutkimisen paikka.

Kuopio
Hannes Kolehmaisen patsas Kuopion Väinölänniemessä.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kuopion museoon on koottu vaikuttava näyttely Juho Pietari eli Hannes Kolehmaisen (1889 -1966) saamista lukuisista pokaaleista, olympiamitaleista sekä muista mitaleista ja palkinnoista. Synnyinkaupunki Kuopio oli Kolehmaiselle rakas paikka. Hän esimerkiksi halusi jättää lähes koko palkintokokoelmansa Pohjois-Savon Liikunnan huomaan.

Kolehmainen juoksi Suomen maailmankartalle vuonna 1912 Tukholman olympialaisissa. Tänä vuonna tuosta merkkitapauksesta tuli kuluneeksi 100 vuotta.

Taitava veljeskolmikko

Kolehmaisen perheen äiti oli pyykkäri ja isä kirvesmies. Isä kuoli Hanneksen ollessa kuusivuotias. Perheeseen kuului Hanneksen lisäksi kaksi tytärtä ja kaksi poikaa. Myös veljet Taavetti ja William olivat lahjakkaita urheilijoita.

Hannes Kolehmainen kävi muurariopissa ja työskenteli jo Kuopion vuosinaan muurarin apulaisena rakennuksilla. Muurarina hän työskenteli myös Helsingissä ja Amerikassa.

William loi ammattilaisuran Yhdysvalloissa. Hän oli Hanneksen valmentaja. Myös Hannes asui ja kilpaili amatöörinä Yhdysvalloissa 1912–1920, jolloin hän muutti takaisin Helsinkiin.

Hannes avioitui Yhdysvalloissa amerikansuomalaisen Alma Johnsonin kanssa. Heille syntyi tytär ja poika.

Kolehmainen asui Kuopiossa parikymppiseksi, vuoteen 1909 saakka.

Lempinimi Hymyilevä Hannes tuli vasta Tukholman kisojen jälkeen

Jouko Aroalho

- Ilmeisesti Kuopiossa ei enää löytynyt tarpeeksi kilpailuvastusta, Kuopion museon yli-intendentti Jouko Aroalho uskoo.

Kuopiossa siis syntyi kipinä urheiluun ja luotiin perusta tulevalle menestykselle. Innokkaan harjoittelijan harjoitusreitit kulkivat Puijon rinteiltä Savilahteen ja kaupunkiin ja pisimmät hiihtolenkit ulottuivat aina Iisalmeen asti.

-Kolehmainen piti erityisen paljon hiihtämisestä, kertoo yli-intendentti Aroalho.

Aurinkoinen olemus

Veljekset kilpailivat tietysti keskenäänkin. Tarina kertoo, että kotipihan kisoissa Hannes olisi käyttänyt hymyä psykologisena viestinä kilpaveljille: näin helppoa tämä voittaminen on.

- Lempinimi Hymyilevä Hannes tuli vasta Tukholman kisojen jälkeen, ja pikemminkin siksi, että hänen olemuksensa oli aina hymyilevä ja iloinen, Aroalho toteaa.

Kolehmaisen perintöä vaalitaan Kuopiossa monella tavalla: Kolehmaisten kotitalo oli Lapinlinnankadun ja Koljonniemenkadun kulmassa. Paikalle on kiinnitetty muistolaatta. Kolehmaisen juoksijapatsas on Väinölänniemellä, ja Hannes Kolehmaisen katu kulkee jäähallin ohi.

Kuopiossa järjestetään vuosittain myös nuorten yleisurheilukilpailu Hannes Games, ja vuosittainen Kuopio Marathon henkii myös Kolehmaisen perintöä.

Kolehmainen vieraili myöhemmin monesti Kuopiossa, myös kilpailemassa.

Hannes Kolehmaisen kilpailu-ura kesti vuoteen 1928 saakka.

Lue seuraavaksi