Marilyn Monroen liian helppo kuolema

Marilyn Monroen kuoleman ympärillä parveilee salaliittoteorioita. Parhaimmillaan syytä on sysätty jopa mafian harteille, mutta kaksi tunnetuinta väitettä liittyvät Monroeta hoitaneisiin lääkäreihin ja Kennedyn poliitikkoveljeksiin.

viihde
Nuori nainen koettaa nähdä aidan yli talon, josta Marilyn Monroe löydettiin kuolleena 50 vuotta sitten.
Nuori nainen koettaa nähdä aidan raosta talon, josta Marilyn Monroe löydettiin kuolleena 50 vuotta sitten. Talo sijaitsee Brentwoodissa, Kaliforniassa.Frederic J. Brown / AFP / Lehtikuva

Virallisen version mukaan 36-vuotias Monroe löydettiin kuolleena makuuhuoneesta kotonaan Los Angelesissa. Ruumiinavauksessa hänen elimistöstään löydettiin suuri yliannos rauhoittavia lääkkeitä, ja kuolinsyyksi merkittiin ”todennäköinen itsemurha”. Tähti oli yrittänyt itsemurhaa lääkkeillä useasti aiemminkin.

Kuolemaa ympäröineiden epäselvyyksien ja liian helpon selityksen yhdistelmä kuitenkin poiki joukon vaihtoehtoisia teorioita. Tässä kaksi tunnetuinta.

Lääkärit ja rauhoittavat

Marilyn Monroen elämäkerran kirjoittanut Donald Spoto esittää, että kuoleman taustalla oli häntä hoitaneiden lääkärien virhe.

Teorian mukaan Monroen psykiatri Ralph Greenson oli määrännyt tälle kuolemaa edeltäneenä iltana rauhoittavaa kloraalihyrdaattia peräruiskeena tietämättä, että tähden toinen lääkäri Hyman Engelberg oli juuri uusinut tämän Nembutol-reseptin. Nembutol on rauhoittava lääke, johon Marilyn oli kehittänyt riippuvuuden ja josta lääkärit häntä hiljalleen vierottivat.

Spoton väitteen mukaan Marilyn oli ehtinyt syödä Nembutol-pillereitä pitkin päivää ennen kloraalihyrdaattiruisketta tietämättä, että yhdessä ne muodostaisivat tappavan yhdistelmän. Virheen tehnyt psykiatri olisi taas jälkikäteen pysytellyt osuudestaan hiljaa pelätessään syytettä ja maineen menetystä. Se olisi mahdollista, sillä peräruiskeesta ei jää fyysisiä todisteita.

Asiasta myöhemmin haastateltu Engelberg kuitenkin sanoo, että Monroella oli runsaasti muitakin lääkkeitä ja keinoja hankkia niitä. Hän pitää mahdollisena, että Monroe olisi hankkinut kloraalihyrdaattia Meksikosta.

Hyman Engelbergin haastattelu (siirryt toiseen palveluun)

Kennedy-salaliitto

Salaliittoteoriat mainitsevat usein Kennedyn veljekset, presidentti Johnin ja oikeusministeri Robertin. Monroella väitetään olleen suhde molempien kanssa ja toiveita jopa avioliitosta.

Salaliittoteoreetikkojen mukaan veljekset pelkäsivät rakkaudessaan pettyneen Monroen voivan romuttaa molempien poliittiset urat kertomalla suhteista. Lisäksi Monroen suhteet vasemmistolaisina pidettyihin kulttuuripiireihin olivat omiaan rapauttamaan Kennedyjen mainetta.

Lisäpontta Kennedy-kytkökselle antoivat FBI:n vuonna 2006 julkaisemat Monroe-asiakirjat, joissa mainitaan tähden ja Robert Kennedyn välillä käyty riita hieman ennen kuolemaa. Kaksi vuotta Monroen myöhemmin kirjoitetun raportin mukaan avioliittolupauksia koskeneen riidan päätteeksi Monroe todellakin uhkasi julkistaa heidän suhteensa.

Raportti viittaa Robert Kennedyn, näyttelijä Peter Lawfordin sekä Monroen psykiatrin, taloudenhoitajan ja sihteerin salaliittoon, jossa masennusherkälle näyttelijälle toimitettiin suuri määrä rauhoittavia lääkkeitä. Monroe oli yrittänyt itsemurhaa neljästi aiemminkin, joko vakavissaan tai huomioarvon vuoksi tietäen, että hänet ehdittäisiin pelastaa. Väitteen mukaan häntä ohjailtiin uuteen yritykseen ja avun toimittamista viivyteltiin.

Raportin kirjoittajaa ei kuitenkaan tunneta, eikä hänen lähteitään mainita. Lisäksi tiedetään, että FBI:n johtaja Edgar J. Hoover pyrki keräämään materiaalia, joka olisi vahingollista inhoamalleen Robert Kennedylle, tuolloiselle esimiehelleen.

FBI:n julkaisemat asiakirjat Marilyn Monroesta (siirryt toiseen palveluun)