Marilyn Monroe -fani haluaisi aidon nimmarin

Forssalainen Anniina Vinkki on tehnyt artesaanin lopputyönään Marilynin valkoisen puvun, käynyt Lontoossa katsomassa aitojen pukujen näyttelyä ja kerännyt kotiinsa viljalti kuvia ja muuta Marilyn-materiaalia. Kaikesta keräämästään materiaalista hän kuitenkin luopuisi, jos saisi jotain, mihin Marilyn on koskenut.

Kotimaa
Anniina Vinkin tekemä puku mallinuken yllä, taustalla kuva Marilyn Monroesta
Nina Keski-Korpela / Yle

Artesaaniksi keväällä valmistunut Anniina Vinkki syventyi opinnäytetyössään yhteen länsimaisen kulttuurin tyyli-ikoneista eli Marilyn Monroeen. Hän päätti tehdä samanlaisen asun, mikä Marilynillä oli yllään vuoden 1954 valokuvaussessiossa. "Ballerina-sarjan" kuvat otti Milton Greene New Yorkissa.

- Tämä on mun suosikkikuvaus ja tämä puku oli mahdollinen toteuttaa, ei liian monimutkainen.

- Marilynin päällä puku oli vartalonmyötäinen, kuvauksissa käytetty mekko oli itse asiassa liian pieni ja joissain kuvissa näkyykin, että vetoketju on auki, kuin se olisi tarkoitettu niin, vaikka se oli vain liian pieni, kertoo Anniina.

Aidot asut vaihtelevat kooltaan

Anniina kävi toukokuussa Lontoossa tutustumassa Getty Images Galleryn järjestämään näyttelyyn, jossa oli esillä aitoja Marilyn Monroen käyttämiä asuja.

- Ajattelin ensin, että alan itkeä, kun näen ne, mutten itkenytkään. Oli hassua ja jotenkin surrealistista kuvitella, että tuossa puku on, vain puolen metrin päässä lasin takana, ja se on joskus ollut Marilynin päällä.

Voisin luopua kaikesta muusta krääsästä, kun olisi edes yksi, mihin Marilyn on koskenut.

Anniina Vinkki

- Vaatteiden kokoerot yllättivät, Marilynin painohan vaihteli. Toinen oli vyötäröltä kapeampi, toinen leveämpi, vanhat asut olivat haalistuneita ja osin rikkinäisiäkin, muistelee Anniina.

Anniina Vinkin mielestä Marilynin jälkeenjäänyt esineistö pitäisi olla kaikkien nähtävillä museossa.

- Ne eivät kuulu kenellekään ne tavarat, silloin fanitkin pääsisivät niitä katsomaan.

Mitä innokas fani sitten haluaisi itselleen, jos voisi valita jäämistöstä jotain?

- Aito nimikirjoitus, jossain shekissä tai jossain. Sellainen kehystettynä seinälle. Jos sen saisin, niin voisin luopua kaikesta muusta krääsästä, kun olisi edes yksi, mihin Marilyn on koskenut.

Kuolema puhuttaa yhä

Marilyn Monroe kuoli 50 vuotta sitten, 5. elokuuta 1962, vain 36-vuotiaana. Fani ei usko salaliittoteorioihin.

- En usko itsemurhaankaan, ehkä se oli vain traaginen onnettomuus. Hän oli aiemminkin ottanut yliannostuksen, mutta ehtinyt soittaa apua.

Anniinan mielestä Marilyn oli ainutlaatuinen ja jäljittelemätön, vaikka jäljittelijöitä on kyllä riittänyt.

- Äiti kysyi, kun vaalensin hiuksiani, että haluatko olla kuin Marilyn, niin ei. Itse asiassa vihaan Marilynin matkijoita, ei ole toista sellaista kun hän oli, kukaan ei yllä sinne asti ikinä.

Haaveena matkat maailmalle

Anniina Vinkki ei pysty sanomaan, mistä fanittaminen alkoi vuosia sitten.

- Tämä on vaan mun juttu. Jotkut tykkää Justin Bieberistä ja minä Marilynistä, Anniina nauraa.

Hän toivoo pääsevänsä vielä matkustamaan Marilynin elämään liittyville paikoille.

Hän oli vain nainen, joka halusi yli kaiken, että häntä rakastetaan.

Anniina Vinkki

- Italian Firenzeen pitäisi päästä viimeistään tammikuussa, siellä on näyttely menossa. New York, missä Marilyn on kulkenut, hänen suosikkiravintolansa ja asuinpaikat, Los Angelesissa Hollywoodissa Marilynin tähti maassa, hautakrypta, perinteiset fanin must see -kohteet. Joskus menenkin käymään kaikki läpi, kunhan lapset kasvaa, hän nauraa.

Anniina toivoo, että maailma muistaisi Marilynistä tämän:

- Hän oli vain nainen, joka halusi yli kaiken, että häntä rakastetaan.