Venäläismiljardööri kyllästyi jatkuvaan painostukseen - luopuu bisneksistään Venäjällä

Muun muassa pari lentoyhtiötä, venäläispankin ja osan Novaja Gazeta -lehdestä omistava Aleksandr Lebedev syyttää Venäjän turvallisuuspalveluita hyökkäyksistä itseään, yhteistyökumppaneitaan ja yrityksiään vastaan. Lebedev painottaa kuitenkin, ettei syytä presidentti Putinia.

Ulkomaat
Aleksandr Lebedev.
Aleksandr Lebedev.Daniel Deme / EPA

Venäläinen miljardööri Aleksandr Lebedev aikoo luopua kaikista bisneksistään Venäjällä kyllästyttyään jatkuvaan painostukseen. Hän syyttää venäläisille tiedotusvälineille antamissaan haastatteluissa Venäjän turvallisuuspalveluita hyökkäyksistä itseään, yhteistyökumppaneitaan ja yrityksiään vastaan.

Muun muassa Novaja Gazeta -lehden, pankin ja pari lentoyhtiötä Venäjällä omistavan Lebedevin mukaan poliisi on tehnyt useita etsintöjä hänen omistamaansa pankkiin ja "korruptoituneet" virkamiehet ovat asettaneet kapuloita rattaisiin estääkseen hänen yritystoimintansa.

Oligarkki Lebedevin mukaan yli 80 prosenttia hänen yritystensä johtoportaasta on onnistuttu painostamaan jättämään tehtävänsä.

Brittiläiset The Independent- ja Evening Standard -lehdet omistava Lebedev painottaa Gazeta.ru-uutissivuston haastattelussa, ettei hän syytä painostuksesta presidentti Vladimir Putinia, vaan turvallisuuspalveluja.

- Turvallisuuspalvelut ovat voittaneet. Ne ovat vuorollaan hyökänneet minua, liikekumppaneitani ja poliittisia näkemyksiäni vastaan, Lebedev sanoi Interfax-uutistoimistolle.

Eho Moskvy -radiokanavan haastattelussa Lebedev sanoo kuitenkin, että Putinin presidentiksi palaamiseen jälkeen painostus on lisääntynyt.

- Minua syytetään opposition päärahoittajaksi, mikä on naurettava väite, Ledev kummastelee.

Lebedev on pyytänyt Putinia määräämään tutkinnan turvallisuuspalveluiden toimista, mutta ei ole saanut Kremlistä vastausta pyyntöönsä.

Lähteet: AFP, Reuters