Jättihanke turvaa Pekingin vedensaannin

Pohjois-Kiinaa piinaavaan vesipulaan haetaan ratkaisua maailman suurimmasta vedenjakeluhankkeesta. Tarkoituksena on johtaa vettä kolmea kanavaa pitkin Jangtse-joesta ja sen sivuhaaroista muun muassa Pekingiin.

Ulkomaat
Kalastaja Cao Xiangjun veneessään.

Vuosikymmenien kokemuksella kalastaja Cao Xiangjun tuntee parhaat kalapaikat kuin omat taskunsa, eikä onni petä nytkään.

Nyt Caon elanto on kuitenkin uhattuna. Saastuttavat tehtaat on Han-joen yläjuoksulta suljettu ja myös kalaviljelmien kiellosta huhutaan.

- Jos kalastus kielletään täällä, elämästämme tulee vaikeaa, Cao Xiangjun harmittelee.

Hinta on yli Suomen budjetin

Tämä kaikki maailman suurimman vesihankkeen tähden. Jos viivästyksiä ei tule, johdetaan Caon kalavedet parin vuoden päästä yli tuhannen kilometrin päähän kuivuudesta kärsivään Pohjois-Kiinaan.

Kiinan kartta, johon merkitty jättikanavahankkeet.
Yle Uutisgrafiikka

Kolmesta jättikanavasta kaksi on rakenteilla ja hintaa hankkeella on 65 miljardia euroa eli reippaasti enemmän kuin Suomen valtion budjetilla.

Asukkaita hankkeen tieltä on jouduttu siirtämään satoja tuhansia eikä kaikki ole mennyt kuten luvattiin. Yaojiawanin kylässä rahakorvaukset ovat maksamatta eivätkä uudet talotkaan ole ihan sitä parasta ykköslaatua. Viranomaisia syytetään tukirahojen kähveltämisestä.

- Talon seinät halkeilevat, sähköä ei ole, eikä pelloille ole kastelua. Meitä on huijattu, maanviljelijä Li Suowa arvostelee kovin sanoin.

Ympäristövaikutukset puhuttavat

Hankkeen taustalla on Pohjois-Kiinan paheneva vesipula. Jätevedet ovat pilanneet joet ja liikakäytön takia pohjavedet ovat loppumassa. Asiantuntijat pelkäävät jättiprojektin ympäristövaikutuksia, eikä se välttämättä ole edes ratkaisu itse ongelmaan.

Hanke voi korvata vain osan vajauksesta. On korkea aika keskittyä ympäristönsuojeluun, ympäristöasiantuntija Ma Jun varoittaa.