Trumanin lapsenlapsi Hiroshimassa

Presidentti Trumanin vanhin lapsenlapsi rukoili hiljaa Hiroshiman atomipommin uhrien muistomerkillä.

Ulkomaat
Hirsohiman atomipommien uhrien muistomerkki Japanissa.
Hirsohiman atomipommien uhrien muistomerkki Japanissa elokuussa 2012. AFP / Lehtikuva

Atomipommien käyttämisestä Japania vastaan vuonna 1945 päättäneen Yhdysvaltain presidentin Harry S. Trumanin pojanpoika Clifton Truman Daniel on käynyt Hiroshiman atomipommin uhrien muistomerkillä lauantaina.

Uutistoimisto Kyodon mukaan hän rukoili hiljaa Hiroshiman uhrien muistolle perustetussa puistossa.

Clifton Truman Daniel on on perheensä ensimmäinen jäsen, joka osallistuu Hiroshiman ja Nagasakin pommitusten uhrien muistojuhliin. Hän on Japanissa ydinaseita vastustavan ryhmän kutsumana.

Eilen perjantaina hän tapasi joitakin atomipommituksissa henkiin jääneitä. Tavattuaan nyt noin 70 - 80-vuotiaita uhreja hän sanoi saaneensa tilaisuuden toisten kantojen ymmärtämiseen.

Uutistoimistot eivät kerro, että hän olisi pahoitellut uhrien kärsimyksiä julkisesti. Perjantaina hän sanoi, ettei kykene kyseenalaistamaan isoisänsä ratkaisuja.

- Isoisäni sanoi aina, että hänen päätöksensä joudutti sodan loppua. Niin hän uskoi, Clifton Truman Daniel selitti perjantaina.

Yhdysvallat pudotti Hiroshimaan atomipommit 6. elokuuta 1945. Nagasakia pommitettin kolme päivää myöhemmin. Atomipommien arvioidaan tappaneen yli 200 000 ihmistä joko välittömästi tai myöhemmin palo- ja säteilyvammoihin.

Muistotilaisuuksia järjestetään myös maanantaina ja torstaina pommitusten vuosipäivinä. Yhdysvaltojen edustajana maanantain muistojuhlassa Hiroshimassa on maan suurlähettiläs John Roos.