Ruotsin vesilaitokset laiminlyövät juomaveden turvallisuuden

Peräti 1,5 miljoonaa ruotsalaista saa juomavetensä vesilaitoksilta, jotka rikkovat lakia eivätkä suojaudu riittävän hyvin loisia ja muita epäpuhtauksia vastaan, kertoo Dagens Nyheter.

Ulkomaat
Ihminen laskee vettä hanasta lasiin.
Yle

Toimialajärjestö Svensk Vattenin tuore selvitys paljastaa Ruotsin vesilaitosten heikon tilan, kirjoittaa Dagens Nyheter. Peräti kuudennes ruotsalaisista saa juomavetensä vesilaitoksilta, jotka rikkovat lakia ja laiminlyövät loisten sekä muiden epäpuhtauksien asianmukaisen torjunnan.

- Valvontaa ja turvallisuutta on parannettava. Juomavesi ei useinkaan täytä laatuvaatimuksia, toteaa tarkastaja Christer Johansson Ruotsin elintarvikevirastosta.

Noin puolet asukkaista, jotka ovat kunnallisen juomavesihuollon piirissä, saavat vetensä järvistä tai vesistöistä. Tällainen pintavesi sisältää kasvinosia, maa-ainespartikkeleita sekä myös bakteereita ja viruksia.

Lain mukaan vesilaitosten on pudistettava juomavesi riittävän hyvin, mutta laki ei määrittele turvapuskurien minimimäärää. Ruotsin elintarvikeviraston suositusten mukaan pintavettä käyttävillä laitoksilla pitäisi olla vähintään kaksi turvapuskuria loisia, viruksia ja bakteereja vastaan. Moni vesilaitos kuitenkin laiminlyö suosituksen noudattamisen.

- Eikö tämä riko lakia, sanoo tarkastaja Johansson.

Ruotsin vesilaitosten kurja tila paljastui, kun kymmenettuhannet ihmiset sairastuivat juomaveteen päässeen loisen vuoksi syystalvella 2010 Östersundissa ja Skellefteåssa. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi taloudelliset menetykset olivat suuria. Yksistään Östersundin epidemian on arvioitu maksaneen vajaat 32 miljoonaa euroa.