Rauli Virtanen Damaskoksessa: Ei mitään valoa tunnelissa

Siviileiden asema on karmea, koska väkivaltaisuudet ovat kovenemaan päin, toimittaja Rauli Virtanen sanoo.

Ulkomaat
Palanut auto kadulla.
Palanut auto jäi kadulle, sen jälkeen kun Syyrian hallituksen joukot ja kapinalliset ottivat yhteen Damaskoksen eteläisissä lähiöissä heinäkuun lopulla.AFP / Lehtikuva

Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta raportoiva toimittaja Rauli Virtanen kertoo verenvuodatuksen jatkuneen vuolaana.

- Syyrian hallituksen joukkojen tykkituli moukaroi Damaskoksen esikaupunkeja ja taistelut ovat voimistuneet. Helikopterit surraavat ilmassa, kun Syyrian armeija yrittää voimalla savustaa sissisotaa käyvät Vapaan Syyrian Armeijan taistelijat ulos kaupungista, Virtanen kuvailee.

Virtasen mukaan syyrialaisten päällimmäiset tunteet ovat pessimismi ja toivottomuus.

- Kukaan ei jaksa uskoa nopeaan ratkaisuun, koska kumpikaan osapuoli ei ole halukas neuvotteluihin. Sekä Syyrian hallituksen joukot että kapinalliset uskovat sotilaalliseen voittoon.

- Nyt sitten katsotaan, kumpi on sotilaallisesti vahvempi, mihin voi mennä aikaa, Virtanen toteaa.

Keskiluokkaiset syyrialaiset ovat paenneet taisteluja Libanonin puolelle.

- Taistelujen keskeltä on lähtenyt ihmisiä, joilla on varaa. Köyhät eivät kuitenkaan pysty lähtemään, ja he ovat jääneet taistelujen jalkoihin. Siviiliväestön kannalta karmea tilanne, koska kaikista elintarvikkeista on pulaa.

”Alepposta tulossa Syyrian Stalingrad”

Rauli Virtasen mukaan taistelujen painopiste on lähipäivinä siirtymässä Damaskoksesta Aleppon kaupunkiin, jossa ihmiset odottelevat hallituksen joukkojen suurhyökkäyksen alkua.

- Tilanne Aleppossa on todella vaikea ja viime yö oli kaikkein väkivaltaisin. Esimerkiksi sotilastarkkailijoita ei ole edes pystytty evakuoimaan kaupungista, Virtanen sanoo.