Marilyn Monroen kuolemasta tulee kuluneeksi 50 vuotta

Marilyn Monroen kuolemasta tulee tänään sunnuntaina kuluneeksi 50 vuotta. Marilyn oli viimeisiä suuria filmitähtiä, ja hänen vaikutuksensa populaarikulttuuriin on ollut suuri. Legenda elää yhä edelleen vahvasti, ja nykyään Marilyn on ennen kaikkea nuorten naisten idoli.

viihde
Karkeista tehty Marilyn Monroe taulu on taiteilija Christiam Ramosin käsialaa.
Karkeista tehty Marilyn Monroe taulu on taiteilija Christiam Ramosin käsialaa. Teos on esillä Ripley AEs Believe It Or Not! -museossa Hollywoodissa.AFP / Lehtikuva

Marilyn ehti tehdä lyhyen uransa aikana yli 30 elokuvaa, joista ehkä tunnetuin on maailman parhaiden komedioiden joukkoon nostettu Piukat paikat.

Marilyn eli Norma Jeane Mortenson syntyi 1. kesäkuuta 1926 Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Hänen lapsuutensa oli ankea. Hänen äitinsä tuli mielisairaaksi, ja jo ennen sitä Marilyn joutui asumaan useissa kasvattiperheissä.

Myös uran alku kangerteli, mutta elokuvat Herrat pitävät vaaleaveriköistä ja Kuinka miljonääri naidaan sinetöivät hänen paikkansa Hollywoodin tähtikartalla. Marilynin tie tähtiin edusti amerikkalaista unelmaa, mikä pönkitti hänen suosiotaan.

Marilynin kuolema 5. elokuuta 1962 on yhä edelleen mysteeri. Kuolinsyy oli lääkkeiden yliannostus, mutta 36-vuotiaana menehtyneen tähden kuolemaan liittyy paljon epäselvyyksiä.