Hiroshimassa muistettiin atomipommin uhreja

Japanissa osoitettiin maanantaina myös mieltä ydinvoimaa vastaan. Ydinvoiman vastustus on lisääntynyt Japanissa Fukushiman toissakeväisen onnettomuuden jälkeen.

Ulkomaat
Hiroshiman pommituksesta selvinneet rukoilivat iskussa menehtyneiden puolesta tapahtuman 67. vuosipäivänä Hiroshiman muistomerkillä 6. elokuuta.
Hiroshiman pommituksesta selvinneet rukoilivat iskussa menehtyneiden puolesta tapahtuman 67. vuosipäivänä Hiroshiman muistomerkillä 6. elokuuta. Kimmasa Mayama / EPA

Japanissa on muistettu maanantaina Hiroshiman atomipommin uhreja. Kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat muistopäivän juhlallisuuksiin.

Noin 50 000 ihmistä kokoontui vuotuiseen seremoniaan uhrien muistoksi rakennettuun rauhan puistoon Hiroshimassa. Paikalle saapui atomipommista selvinneitä, uhrien omaisia ja hallituksen edustajia sekä edustajia noin 70 eri maasta, muun muassa Yhdysvaltain suurlähettiläs.

Seremoniaan osallistui myös Yhdysvaltain entisen presidentin Harry Trumanin lapsenlapsi Clifton Truman Daniel. Harry Truman antoi aikanaan luvan atomipommien pudottamiseen Hiroshimaan ja Nagasakiin.

Seremonia alkoi temppelin kellon soitolla ja hiljaisella hetkellä. Uhrien muistoksi rakennetulle ikuisen tulen muistomerkille laskettiin kukkia.

Daniel ei tilaisuuden jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa halunnut ottaa kantaa isoisänsä päätökseen ydinpommien pudottamisesta. Hän sanoi sen sijaan vastuullaan olevan tehdä voitavansa sen varmistamiseksi, ettei ydinseita enää koskaan käytetä.

Hiroshiman pormestari Kazumi Matsui sanoi, että Japanin täytyy ottaa rohkeampi rooli aseriisuntapyrkimysten johtajana. Hän myös huomautti, että Fukushiman viimevuotinen ydinonnettomuus osoitti ydinteknologian vaarat, jopa rauhanomaisessa käytössä.

Pääministeri Yoshihiko Noda puolestaan sanoi, että Japanin täytyy välittää kokemuksensa tuleville sukupolville, jotteivät Hiroshiman opetukset unohdu.

Tuhannet ihmiset osallistuivat maanantaina myös ydinvoiman vastaisiin mielenosoituksiin. Mielenosoittajien joukossa oli atomipommeista selvinneitä sekä Fukushiman alueelta evakuoituja.

Ydinvoiman vastustus on lisääntynyt Japanissa odotetaan Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Monet atomipommista selvinneet vastustavat sekä sotilaallista että rauhanomaista ydinvoimaa.

Protesteja on ollut paljon sen jälkeen, kun pääministeri Yoshihiko Noda määräsi kesäkuussa kaksi ydinreaktoria uudelleen käynnistettäväksi. Kaikki Japanin reaktorit ajettiin alas tarkastuksia varten sen jälkeen, kun Fukushiman voimalassa tapahtui onnettomuus viime vuoden maaliskuussa sattuneiden maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen.

Amerikkalainen Enola Gay -pommikone pudotti Hiroshimaan atomipommin elokuun kuudentena päivänä vuonna 1945. Arviolta 140 000 ihmistä kuoli saman tien tai jonkin ajan päästä säteilyn aiheuttamiin sairauksiin.

Kolme päivää myöhemmin Nagasakiin pudotettiin toinen atomipommi, joka tappoi yli 70 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, AP