Helsingissä muistellaan Hiroshiman atomipommien uhreja

Helsingissä muistellaan tänään Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja. Suomi on tänä vuonna tärkeässä roolissa ydinaseriisunnassa.

Hiroshima

Maailmalla muistetaan maanantaina 6. elokuuta Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja sekä niitä siviilejä, jotka yhä kärsivät sodan jaloissa.

Helsinginssä Hiroshima-illan ohjelmassa on presidentti Tarja Halosen ja piispa Kaarlo Kallialan puheenvuorot sekä musiikkia, jonka jälkeen Töölönlahdelle lasketaan japanilaisen perinteen mukaan kynttilälyhtyjä.

Ydinaseiden uhka on olemassa ja läsnä edelleenkin. Suomi on tänä vuonna tärkeässä roolissa ydinaseriisunnassa: Suomi johti puhetta kesä-heinäkuussa pidetyssä Geneven aseidenriisuntakonferenssissa ja joulukuussa Suomi isännöi YK:n konferenssia, jonka tavoitteena on joukkoaseeton Lähi-itä.

- Bashar al-Assadin hallinnon uhkaus käyttää kemiallisia aseita osoittaa, kuinka ajankohtainen kysymys joukkotuhoaseista edelleen on. Maailma ei voi tuudittautua kuvitelmaan, että nämä aseet ovat turvallisissa käsissä ja että ne eivät yhä edelleen olisi, etenkin vääriin käsiin joutuessaan, uhka ihmiskunnalle, vaatii Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius Hiroshima-päivän alla.

Hiroshima-ilta järjestetään maanantaina 6.8. Oopperatalon amfiteatterilla. Ohjelma alkaa klo 21. Musiikista vastaa duo Matt&Mary. Tilaisuuden järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner ja Helsingin seurakuntayhtymä.