Urheilutietäjä ankarana: Toivottavasti tämä farssi ei pelastu hikisellä pronssilla

Ylen aamu-tv:ssä ruodittiin Lontoon olympialaisten tähänastista satoa. Suomalaisurheilijoiden nollan mitalin saldoon haetaan syytä kilpailukulttuurin puutteesta.

Aamu-tv:n olympiakeskustelussa Esko Seppänen, Bror-Erik Wallenius ja Tiia Hautala
Aamu-tv:ssä vierailivat Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen, Ylen pitkäaikainen urheilutoimittaja Bubi Wallenius sekä entinen huippu-urheilija, nykyinen yleisurheiluvalmentaja Tiia Hautala.

Ylen kanavilla olympialaisia selostava Bror-Erik "Bubi" Wallenius ja yleisurheiluvalmentaja Tiia Hautala arvelevat, että keihäänheitossa ja purjehduksessa nähdään vielä suomalaismenestystä.

Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppäsen toiveet ovat vähän eri sorttia.

- Toivottavasti ei tule yhtään mitalia, niin suomalainen urheilu heräisi. Toivottavasti tämä farssi ei pelastu millään hikisellä pronssilla, Seppänen lataa.

Hänen mielestään Suomen "kaikki pelaa" -kulttuuri tasapäistää ja tappaa kilpailunhalun jo nuorilta urheilijoilta. Tiia Hautala huomauttaa, että muitakin syitä on.

- Iso osa Suomen urheilijoista on saavuttanut hikisen b-rajan, sieltä on vaikea nousta menestykseen. Toisilla mailla on paljon a-rajan saavuttaneita, jotka pääsevät jatkoon normaalisuorituksella. Sitä massaa on niin paljon enemmän, Hautala sanoo.

Kiistämätön mestari

Lontoon kisojen suurin puheenaihe on itseoikeutetusti sadan metrin olympiavoittaja Usain Bolt. Mikä siinä miehessä oikein on?

- Hän todella nauttii joka hetkestä ennen kilpailua ja sen aikana. Hän on niin rento! Tuntuu, että hänellä ei ole hermoja lainkaan, Bubi Wallenius hehkuttaa.

Mikäs siinä on ollessa, kun tietää olevansa paras ja sitä toitottavat kaikki muutkin. Kovatasoisen sadan metrin finaalin tunnelmaa rakennettiin kauan.

- Ensin hehkutetaan neljä vuotta, sitten juostaan yhdeksän sekuntia. Ei ollut missään vaiheessa epäselvää voittaako Bolt, Esko Seppänen toteaa.

Humpuukkia huipulla

Kiinalaisuimareita kohtaan esitetyt doping-epäilyt nostavat niskavilloja pystyyn. Bubi Wallenius uskoo, että "outoja" idän maita epäillään helpommin kuin vaikkapa tuttua ja turvallista Yhdysvaltoja.

Tiia Hautala koki itsekin syytöksiä kilpaillessaan huipputason moniottelijana.

- Jos tuohon leikkiin lähtee, pitää vaan kestää puheet. Pitäisi riittää, kun itse tietää mitä on tehnyt, Hautala toteaa.