Ostaisitko kuution koivuklapeja 1000 eurolla?

Moni polttaa tulipesässään sitä puuta, mitä metsänhoidossa sattuu syntymään. Esimerkiksi pohjoiskarjalainen tupa saattaa lämmetä kuivilla, mutta monenkirjavilla klapeilla. Syrjä-Suomesta pääkaupunkiseudulle vietävien klapien täytyy myös näyttää hyviltä. Klapikaupan äärimmäisyys ovat sisustushalot, jotka on tehty tarkkojen ulkonäkökriteereiden mukaan.

ilmiöt
Sisustushalkoja kärryissä ja laatikoissa.
Fleimio

Tuusulalainen Fleimio-designtyöstämö on tehnyt kauniista polttopuista bisneksen. Yhtiö myy puuseppä Tero Hakun suunnittelemaa polttopuukärryä ja siihen täsmätyönä tehtyjä klapeja.

Halutessaan niitä voi tietenkin myös polttaa.

Jussi Leimio

- Koivuklapit sopivat luonnollisesti ja tyylikkäästi osaksi sisustusta. Halutessaan niitä voi tietenkin myös polttaa, kertoo Jussi Leimio.

Tasamittaiset ja puhtaat halot on pakattu siististi pahvilaatikkoon. Yhdessä laatikossa on 7,5 kiloa sisustushalkoja eli noin 14 kappaletta.

Suomalaisia sisustushalkoja myydään lähinnä ulkomaille. Yrityksellä on 57 jälleenmyyjää 10 Euroopan maassa, muun muassa Alankomaissa ja Ranskassa. Leimio kertoo, että polttopuiden toimitukset ovat alkaneet elokuussa ja kysyntä on toistaiseksi ollut vaatimatonta.

Halot tekee kaksi sopimusvalmistajaa, joista toinen on Tampereen ja toinen Sysmän lähistöllä.

Silmää hivelevä halko kirpaisee kukkaroa

Laatikko sisustushalkoja maksaa kotiin kuljetettuna noin 25 euroa. Paljousalennuksen kanssa hinnaksi jää parikymmentä euroa. Jos laatikoista pakkaisi tiukan pinokuution puuta, sille kertyisi hintaa noin 1000 euroa. Näissä puissa arvo onkin ulkonäössä.

- Pääkohderyhmänä laatikoittain myynnissä ovat halkojen käyttäjät, jotka arvostavat sisustushalkojen erinomaista laatua ja ulkonäköä sekä se, että ne toimitetaan pienissä määrissä suoraan kotiin. Monella asiakkaalla kun ei ole mahdollista säilöä mottia kotitiloissa tai polttopuiden noutaminen huoltoasemalta tai vastaavalta on hankalaa, Leimio kertoo.

Kuutiohinta kirpaisee sen verran, että asiakkaiksi tuskin houkutellaan maaseudun metsänomistajia. Sisustushalkoja on esitelty lifestyle- ja sisustuslehdissä, joiden kautta puut löytänevät asiakkaansa. Jotkut haluavat desing-takkansa viereen design-halkoja.