Koe uusi yle.fi

Aranda seilaa Itämeren muoviroskan perässä

Tutkimusaluksen toisella matkalla selviää, miten kemialliset taisteluaineet ovat vaikuttaneet Itämeren simpukoihin. Selvitettävänä on myös radioaktiivisten aineiden määrä.

Kotimaa
Aranda
Tutkimusalus Aranda. Kuva on vuodelta 2011.Yle

Suomen ympäristökeskuksen tutkimusalus Aranda aloittaa maanantaina 6. elokuuta seurantamatkan, jonka aikana alus suuntaa tutkimaan Suomenlahden tilaa. Selvitettävänä on muun muassa meren happi- ja ravinnetilanne sekä mereen kertyvän pienen muoviroskan määrä. Lisäksi Arandan miehistö tutkii Suomenlahden planktonia.

Arandan seuraava, kaksi viikkoa kestävä matka, alkaa viikon kuluttua maanantaina 13. elokuuta. Matka suuntautuu eteläiselle Itämerelle ja pääaltaalle, Ahvenanmerelle, Selkämerelle ja Perämerelle.

Eteläisellä Itämerellä Bornholmin altaalla tehtävänä on nostaa toukokuussa asennetut simpukkahäkit, jotka antavat tietoa kemiallisten taisteluaineiden leviämisestä ja vaikutuksista. Tutkimus on osa EU:n rahoittamaa CHEMSEA-projektia, jonka tarkoitus on kartoittaa ja arvioida mereen joutuneita kemiallisia taisteluaineita.

Selkämerellä ja Suomenlahdella Aranda ottaa näytteitä Säteilyturvakeskukselle, joka tutkii vedestä ja sedimentistä radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia.

Myös Muikku ui merelle

Tutkimusalus Muikku lähtee matkaan myös ensi viikon maanantaina. Pariiviikkoisella matkallaan se selvittää Suomenlahden ja Saaristomeren ravinnemääriä, happioloja, levätilannetta ja meren pohjan ja pohjaeläinyhteisöjen tilaa. Suomen ympäristökeskus tiedottaa Arandan ja Muikun matkojen tuloksista syyskuun alkupuolella.