1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sahti

Makeat sahtimaistiaiset kelpasivat kuokkijoille

Padasjoen sahdinvalmistuksen mestaruuskisat avasivat juoman saloja kärköläläisille Kuokkavieraille. Kyläaktiivit kävivät samalla haistelemassa uusia tuulia omiin kylätapahtumiin.

Kuva: Maija Lumme

Maaseuturahoitus tutuksi ja Kylä välittää -hankkeiden Kuokkavieraat 2012 -kampanja väki piipahti lauantaina Padasjoella sahdinteon SM-kisoissa. Näin Kärkölän Kisaveikkojen Tiina Malmi kertoo kuokkavierailustaan:

Kuokkavierasporukkamme alkukesästä pitämässä saunailtapalaverissa valitsemamme Kuutamohullujen yö -tapahtuma oli peruuntunut. Siispä lähdimme samalle päivälle sattuneeseen sahdinteon SM-kilpailuun Padasjoelle.

Aamupäivällä lähdimme Kärkölästä kohti Padasjokea. Ensin suunnistimme Arrakoskelle Elomarkkinoille. Kivat markkinat kyläraitilla tunnelmaan sopivan musiikin säestyksellä. Oli leivonnaisia, lasten tekemiä linnunpönttöjä, käsitöitä, kirpputoritarjontaa, koreja ja niin edelleen.

Entisen kyläkaupan tilalle tulleessa kahvilassa nautimme kahvit ja ihastelimme omistajan kauniita tavaroita. Markkinoilta poikkesimme Ars Arrakoski -galleriaan. Näyttely viehätti meitä suuresti. Erityisesti pidimme Lahti-aiheisista tauluista ja saman taiteilijan maalaamista muotokuvista.

Osuimme paikalle sopivasti, kun gallerian nurkalla oleva kosken sulku avattiin. Pääsimme ihastelemaan koskea sellaisena kuin sen aina pitäisi olla. Nykyisinhän Arrakoski on kokolailla kuiva.

Koskea aikamme ihasteltua jatkoimme matkaa, mutta kylällä olevassa muovimuotteja ja -tuotteita valmistavassa yrityksessä oli avoimet ovet. Hyväntuuliset ja innokkaat omistajat esittelivät muovituotteiden valmistusta ja näimme kuinka koneet kävivät. Meille kerrottiin, kuinka heiltä toimitetaan tuotteita Kiinaankin. Harvoin pääsee konepajoihin tutustumaan - meistä se oli kiehtovaa.

Pääsimme ihastelemaan koskea sellaisena kuin sen aina pitäisi olla.

Hyvä sahti on makuasia

Vihdoin maltoimme lähteä kohti Majatalo Onnenmyyrää, jossa oli sahdinteon SM-kilpailut. Kisapaikalle saavuttuamme saimme parilta sahdinvalmistajalta maistiaisia. On todellakin makuasia, millaisesta sahdista pitää.

On tummaa ja makeaa tai vaaleampaa ja kirpakampaa, paikkakunnittain vaihtelee, millaista juomaa tehdään. Yhden tuomarin kanssa keskustelimme mauista ja tuomaroinnista. Kilpailussa harvemmin kuulemma pärjää tummalla ja makealla sahdilla. Meistä tämä naisten sahti olisi hyvää.

Tuomarointi on tasapuolista, sillä jokainen kilpailija tuo paikalle yhden tuomarin. Tuomari saa ”vetää” kotiin päin, jos onnistuu näytteistä pelkän maun mukaan oman pitäjän sahdin erottamaan. Kilpailun järjestäjät jakavat maistettavat sahdit numeroituihin näytteisiin.

Meille, jotka emme ole sahdin saloihin kovinkaan perehtyneet, olisi toivonut tietoa sahdista, teosta, historiasta ja paikkakuntakohtaisista eroista. Jäi sellainen tuntu, että tapahtuma on vain ”sahdinteon ammattilaisille”.

Jäi sellainen tuntu, että tapahtuma on vain ”sahdinteon ammattilaisille”.

Oheisohjelmakaan ei ollut kovin vetävää. Ehkä se oli tarkoitettu varttuneelle väelle, jota näytti paikalla olevan enemmistö. Emme jaksaneet vain istuskella ja odotella tulosten julkaisua. Siispä jätimme kisat kesken.

Mutta onhan Padasjoella muutakin nähtävää. Hurautimme Ars Auttoisille. Näyttely oli monipuolinen ja yllättävä. Maalauksia, veistoksia ja ääniteoksia. Olimme vaikuttuneita, ahdistuneita, yllättyneitä ja hämmentyneitä teoksista. Näyttelyä on vaikea kuvailla, se pitää kokea. Oli siellä kauniitakin asioita. 

Kärköläläisinä on vielä käytävä Kärkölän kirkolla maalaismarkkinoilla lauantaina 1.9. Kesäkausi päätetään 28.9. Huovilan puistossa Valon ja musiikin illassa, tuhansien kynttilöiden loisteessa. Mukava kuokkavierailupäivä oli. Suosittelemme muillekin lähiseutumatkailua.