Hyppää sisältöön

Romanian sisäministeri eroaa painostuksen vuoksi

Sisäministeri Ioan Rus kertoo poliitikkojen painostaneen häntä presidentin kohtaloa koskeneen kansanääenstyksen vuoksi. Rusin eron jälkeen pääministeri Victor Ponta vaihtoi muitakin ministereitä hallituksessaan.

Romanian sisäministeri Ioan Rus on eronnut tehtävästään. Syyksi eroonsa Rus sanoo painostuksen, jonka kohteeksi on joutunut presidentti Traian Basescun kohtaloa koskeneen kansanäänestyksen vuoksi.

Sisäministeriön tehtävänä oli järjestää viimekuinen kansanäänestys, jossa kysyttiin, tulisiko Basescua vastaan nostaa virkasyyte. Pääministeri Viktor Pontan vasemmistolainen USL-puolue syytti oikeistolaista Basescua valtuuksiensa ylittämisestä, kun hän pari vuotta sitten päätti talouskurin tiukentamisesta. Basescu itse kiisti syytökset.

Kansanäänestyksessä enemmistö äänesti syytteen puolesta, mutta äänestysprosentti jäi alle vaaditun 50 prosentin. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei Basescu saisi syytettä. USL on kuitenkin kyseenalaistanut äänestäjärekisterin tarkkuuden.

Perustuslakituomioistuin selvittää nyt asiaa. Se lykkäsi viime viikolla päätöstään kuun loppuun, koska valtion instituutioiden tiedot ovat sen mukaan ristiriitaisia ja hallituksen on päivitettävä äänioikeutettujen listansa.

Rus sanoo jättäneensä eronpyyntönsä oman kunniansa vuoksi. Hänen mukaansa myös kansanäänestyksen järjestelyistä vastannut apulaissisäministeri Victor Dobre on eronnut.

USL:ään kuuluva Rus kertoo, että he ovat joutuneet monenlaisen painostuksen, keskustelujen ja kritiikin kohteeksi eri romanialaisten poliittisten hahmojen taholta, Traian Basescusta väliaikaiseen presidenttiin Crin Antonescuun. Antonescu on USL:n johtavia hahmoja.

Rus sanoo, ettei painostusta ja kritiikkiä  voi hänen ja Dobren näkökulmasta hyväksyä. He itse katsovat, että kansanäänestys sujui riittävän hyvin.

Ponta vaihtoi useita ministerejä

Rusin eron jälkeen pääministeri Viktor Ponta vaihtoi myös muita hallituksensa ministereitä. Ponta sanoi haluavansa muuttaa hallituksen strategiaa.

Sisäministeriksi Rusin tilalle nousi Mircea Dusa. Dusan tehtävän parlamenttisuhteista vastaavana ministerinä sai Dan Sova.

Oikeusministeri Titus Corlateanista tuli ulkoministeri. Tehtävästä sai lähteä Andrei Marga. Oikeusministerin salkun sai tuomari Mona Piviniceru.

Ponta sanoi olevansa pahoillaan siitä, että joutuu tekemään muutoksia. Hän sanoi aikoneensa pitää toukokuussa nimitetyt ministerit marraskuuksi kaavailtuihin vaaleihin asti. Hallituksen on hänen mukaansa kuitenkin sopeuduttava Basescun toimien aiheuttamaan poikkeukselliseen tilanteeseen.