Nettiin ladatut valokuvat voivat paljastaa kotitalosi

Kännykät ja digikamerat saattavat käyttäjän tietämättä tallentaa valokuviin yksityiskohtaista tietoa, jonka perusteella voi selvitä esimerkiksi nimimerkin suojissa kirjoittavan bloggaajan henkilöllisyys.

internet
Bloggaajien kuvia Googlen kuvahaussa.
Esimerkiksi nimimerkillä kirjoittavan bloggaajan henkilöllisyys saattaa olla selvitettävissä blogiin ladatuissa kuvissa mukana olevien exif-tietojen avulla. Google / Yle Uutisgrafiikka

Poliisin mukaan nettikiusaajat käyttävät hyväkseen nettiin ladattujen valokuvien mukana kulkevia tietoja. Kännykät ja digikamerat saattavat nimittäin käyttäjän tietämättä tallentaa kuvista yksityiskohtaista informaatiota.

Digikuviin tallentuu niin sanottuja exif-tietoja, joista voi selvitä laitteen teknisten ominaisuuksien lisäksi myös kuvauspaikka. Käytännössä esimerkiksi nimimerkillä kirjoittavan bloggaajan henkilöllisyys saattaa olla selvitettävissä niiden avulla. Samoin myös kuvasta, jossa esiintyvä henkilö on peittänyt kasvonsa pysyäkseen tunnistamattomana, saattaa paljastua hänen asuinalueensa. Tietojen avulla kuvauspaikkoja voi etsiä esimerkiksi karttapalveluista.

Ehdottomasti kannattaa tyhjentää exif-tiedot ennen kuin lataa kuvia nettiin. Samoin jos puhelinta tai kameraa asentaessa käyttää omaa nimeään, sekin voi näkyä exif-tiedoista.

Timo Piiroinen

- Ehdottomasti kannattaa tyhjentää ne exif-tiedot ennen kuin lataa kuvia nettiin. Samoin myös puhelinta tai kameraa asentaessa on syytä huomioida, millä tavalla sen nimeää. Jos käyttää omaa nimeään, sekin voi näkyä exif-tiedoista, sanoo rikoskomisario Timo Piiroinen Keskusrikospoliisista.

Kuvan exif-tietoja voi muokata esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmalla.

Osa verkkopalveluista, kuten Facebook, piilottaa automaattisesti kuvien mukana liikkuvat tiedot. Piiroisen mukaan kannattaa joka tapauksessa käyttää harkintaa sen suhteen, mitä kuvia internetiin itsestään tai ystävistään laittaa.

- Täytyy ensimmäisenä pitää mielessä, että, minkä nettiin laittaa, sitä ei sieltä koskaan pois saa. Kannattaa myös miettiä tulevaisuuteen, haluaako viiden vuoden päästä näyttää vastaavanlaista kuvaa, hän sanoo.