1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haittaohjelma pysäyttää koneen poliisin nimissä

Maaliskuussa ilmestyi monien tietokoneiden käyttäjien riesaksi kansainvälinen haittaohjelma, joka lukitsee käyttäjän koneen. Ruudulle ilmestyy teksti, jonka mukaan poliisi on lukinnut tämän kayttöjärjestelmän tai IP-osoitteen lain rikkomisen vuoksi. Joensuun poliisi on saanut viime viikkoina lukuisia yhteydenottoja kansalaisilta, joiden kone on jumittunut.

Kotimaan uutiset
Kuvakaappaus verkkohuijauksesta.
Poliisi

Ensimmäiset yhteydenotot tulivat maaliskuussa, kertoo ylikonstaapeli Matti Virrantalo. Kevään jälkeen haittaohjema on hieman muuttanut muotoaan ja nyt elokuussa poliisin puheille on tullut entistä useampi tietokoneen käyttäjä, sanoo Virrantalo. Haittaohjelma on myös onnistunut säikäyttämään kotikoneiden käyttäjiä:

- Yhtenä päivänä poliisin päivystykseen käveli papparainen läppäri kainalossa. Hän alkoi tunnustaa syntejään, että on tullut käytyä tyttösivustoilla. Että jos poliisi purkaisi lukituksen, niin saisi koneen toimimaan.

Ylikonstaapeli Matti Virrantalo Pohjois-Karjalan Poliisilaitokselta
Ylikonstaapeli Matti Virrantalo joutuu selittämään kansalle, ettei poliisilla ole mitään tekemistä koneiden jumittamisten kanssaTapio Laakkonen / Yle

- Olemme parhaamme mukaan valistaneet kansalaisia, että poliisilla ei ole mitään tekemistä tuon haittaohjelman kanssa. Missään nimessä ei pidä myöskään mennä maksamaan vaadittuja sakkoja, sillä ei jumiin mennyttä konetta avata, vaan rahat ovat pian tipotiessään.

Virrantalon mukaan haittaohjeman tutkinta on keskitetty poliisin puolelta Itä-uudenmaan poliisille. Näyttää siltä, että haittaohjelmaa levittävä palvelin on todennäköisesti Baltian suunnalla, sanoo Virrantalo.

Työllistää huoltoja

Myös joensuulaiset tietokonekorjaamot kertovat, että haittaohjelma on saastuttanut lukuisia koneita. Elektroshemeikkaan tuodaan viikottain useita koneita korjattavaksi. Haittaohjelman poistosta veloitetaan halvimmillaan 45 euroa, joskus ohjelman poisto teetättää niin paljon työtä, että kustannukset nousevat 80 euroon.

Samankaltainen tilanne on myös Karjalan Datahuollossa. Datahuoltoonkin on tuotu viikoittain muutamia kyseisen haittaohjelman jumittamia koneita. Useimmiten asiakas joutuu pulittamaan haittaohjelman poistosta 65 euroa, joskus enemmänkin. Datahuollon mukaan haittaohjelma on muuttanut muotoaan, aikaisempi versio piiloutui käyttäjän profiilin alle, sen jälkeen sitä on löydetty muun muassa käynnistyskansiosta.

Lisää tietoa haittaohjelmasta löytyy viestintäviraston sivuilta cert.fi (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi