IT-osaajista pulaa - houkutellaan lapsenvahdeilla

Joensuun it-alan työvoimapulaa on osaltaan helpottanut Nokian irtisanomiset. Tietotekniikka- ja ohjelmistoyritykset kasvavat vauhdilla ja rekrytointi on käynnissä koko ajan. Erityisesti kokeneista ammattilaisista on pulaa.

Kotimaa
Blanccon työntekijä testaa tietokoneohjelmaa.
Riikka Heikkilä / Yle

Tiedonhävitykseen erikoistunut Blancco Oy työllistää Joensuussa yli 40 henkilöä. Yrityksellä on 12 eri maassa toimipiste.

- Kesä-heinäkuussa kasvuvauhti on ollut 30 prosenttia. Meillä on varmaan niin kuin poliisilla, että on jatkuva haku päällä, nauraa yrityksen toimitusjohtaja Kim Väisänen.

Ohjelmistoyhtiö Cloudia työllistää 19 henkilöä, joista 15 Joensuussa. Toimitusjohtaja Are Saarinen komppaa kilpailijoitaan:

- Olemme koko ajan kiinnostuneita saamaan hyviä toimijoita yritykseen lisää. Seuraavan 6 - 7 kuukauden aikana tarvitsemme Joensuuhun noin kymmenen uutta työntekijää.

It-alan palveluyritys Arcusys Oy on kasvattanut liikevaihtoaan vuoden sisällä 70 prosenttia.

- Edellisen vuoden aikana on palkattu 20 henkilöä. Nyt työllistämme 50 henkilöä, joista noin 40 on Joensuussa. Aloitamme syksyllä rekrytoinnin kesätauon jälkeen vuoden loppuun mennessä palkkaamme 5 - 8 henkilöä lisää, toteaa Arcusys Oy:n toimitusjohtaja Jussi Hurskainen.

Joensuulainen sähköisen sekä langattoman liiketoiminnan ohjelmisto- ja palveluyritys FastROI Oy:n toimitusjohtaja Risto Jalovaara kertoo, että yrityksen liikevaihto on kasvanut tammi-heinäkuussa 70 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Yritys työllistää 31 henkilöä ja tarvetta uusille työntekijöille on.

- Voisimme heti palkata kaksi työntekijää. Jos suunnitelmat onnistuvat, tarvitsemme myöhemmin paljon enemmänkin, kertoo Jalasvaara.

Nokian jälkimainingit tuntuvat Pohjois-Karjalassa

Kaikilla neljällä yrityksellä kasvu on kovaa ja työvoimasta pulaa. Erityisesti kokeneita työntekijöitä etsitään. Nokialta irtisanotut tuovat hieman helpotusta pulaan.

- Toisen kuolema on toisen leipä. Nyt näkyy korostuvan työpaikan hakijoissa aika paljon tuo Nokian turbulenssi. Nokiasta ja Nokia Clusteriin kuuluvista firmoista on aika paljon hakijoita, sanoo Kim Väisänen.

- Me aiomme olla yhteydessä yritykseen, joka etsii Nokian Oulun toimipisteeltä irtisanotuille töitä, sanoo puolestaan Risto Jalovaara.

- Hakemuksia on ollut Nokian alihankkijoiden työntekijöiltä, kertoo Arcusys Oy:n toimitusjohtaja Jussi Hurskainen.

Ihan käytännön syistä, että on lapsenvahdit lähempänä.

Työntekijöitä täytyy haalia maakunnan rajojen ulkopuolelta. Esimerkiksi Blancco etsii paluumuuttajia.

- On ihmisiä, jotka ovat tehneet uran muualla, mutta haluavat palata takaisin Pohjois-Karjalaan. Esimerkiksi ihan käytännön syistä, että lapsenvahdit ovat lähempänä, kertoo Kim Väisänen.