1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Mars-mönkijällä odotettavissa haastavat olosuhteet

Nasan Marsiin lähettämällä kuusipyöräisellä mönkijällä on vastassaan ankarat olot. Tarkoitus on selvittää, onko näissä puitteissa koskaan voinut olla elämän edellytyksiä.

Kuva: Yle

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan 900-kiloinen Curiosity-mönkijä saapui onnellisesti perille Marsin maaperälle maanantaiaamuna. Matka määränpäähän kesti yli 8 kuukautta, mutta itse laskeutumisoperaatio oli ohi seitsemässä minuutissa.

Perillä Mars Science Laboratory -nimelläkin tunnetun mönkijän on tarkoitus selvittää, onko Marsissa joskus ollut elolliselle toiminnalle kelvolliset olosuhteet.

Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorin Esko Valtaojan mukaan kyseessä on Mars-tutkimukselle merkittävä etappi, kun planeettaa on vihdoin laskeutunut tutkimaan iso, noin henkilöauton kokoinen laboratorio.

- Aikaisemmat Mars-ryömijät ja vastaavat ovat saaneet mielenkiintoisia tuloksia. Mutta niillä ei ole ollut mahdollisuuksia tehdä sellaisia kokeita, joista saataisiin käsitys siitä, kuinka kauan Marsissa on ollut vettä ja sitä, ovatko siellä valtameret lainehtineet.

Hiekkamyrskyt mönkijän pahin vastus

Mönkijä joutuu hankaliin olosuhteisiin Marsissa, Valtaoja arvioi.

- Lämpötilan puolesta olosuhteet eivät ole kovin paljon Suomen paukkupakkasia pahemmat, asteita on odotettavissa -50:stä noin -70:een.

Havainnekuva Curiosity-mönkijästä Marsissa. Kuva: Nasa

Kaikkein haastavimpia sääoloja Curiositylle tulevat olemaan Marsin hiekkamyrskyt.

- Jos sellainen iskee, niin sellaiset ovat aiemminkin tehneet selvää muun muassa venäläisistä laskeutumisyrityksistä Marsiin, Valtaoja kertoo.

Tämän lisäksi odotettavissa on hengitettäväksi kelpaamatonta ohutta ilmaa, tappavaa ultraviolettisäteilyä ja kylmää.

Mars ei ole kovin hyvä kesämökkipaikka, ainakaan toistaiseksi

Esko Valtaoja

- Ei siis kovin hyvä kesämökkipaikka ainakaan toistaiseksi, Valtaoja naurahtaa.

Kotimaiset pyörremyrskyt kalpenevat Marsin myrskyille heittämällä.

- Pahimmillaan hiekkamyrskyt ovat pyyhkäisseet Marsin yli niin, että koko planeetta on ollut hiekkapölyn peitossa, sanoo Valtaoja.

Mönkijällä metsästetään elämän edellytyksiä

Curiosity-mönkijän tehtävänä on tutkia, onko Marsilla joskus ollut elämää. Jos merkkejä tällaisesta löytyy, Valtaoja uskoo mönkijällä olevan hyvät mahdollisuudet niiden löytämiseksi.

- Valitettavasti Curiositykään ei pysty kaivautumaan maaperään ja etsimään fossiileja. Mutta sen pitäisi pystyä mittaamaan, kuinka lämmin ja kostea, eli mukava elämän tyyssija Mars on mahdollisesti joskus neljä miljardia vuotta sitten ollut.

Jos merkkejä elämän edellytyksistä löytyy, herää kysymys, onko Marsiin syntynyt eloa vai ei. 

- Jos olosuhteet ovat olleet sopivat, eikä silti löydetä muinaisia elämän merkkejä, niin silloin voimme alkaa jo ihmettelemään. Ehkä tällainen elämä kuin maapallolla on, ei olekaan ihan niin tavallinen ja normaali ilmiö maailmankaikkeudessa, Valtaoja miettii.