Hyppää sisältöön

Venäläisturistit lohduttavat huolestuneita kauppiaita

Matkailijoita pidetään lähes ainoana myönteisenä asiana epävarmassa taloustilanteessa.

- Palvelu on oikein avuliasta. Tykkäämme käydä täällä ostoksilla, kehuvat Ana ja Sergei suomalaiskauppojen palvelua. He ovat saapuneet lomailemaan Helsinkiin Pietarista.

Myös tiskin toisella puolella ollaan tyytyväisiä, esimerkiksi Kankurin tuvassa Helsingin Pohjoisesplanadilla. Venäläisiä astuu ovista usein. 

- Varmaan suurin ryhmä, joka käy meille ympäri vuoden. He tykkäävät ostaa varsinkin turkiksia ja käsin tehtyjä villatuotteita, kertoo myyjä Lilli Kruth.

Venäläisturistien kasvanut innostus tehdä ostoksia Suomessa on huomattu myös Kaupan liitossa, jossa sitä pidetään lähes ainoana myönteisenä asiana epävarmassa taloustilanteessa. Liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja ennustaa, että vähittäiskaupan myynnin määrän kasvu painuu tänä vuonna yhteen prosenttiin ja että ensi vuonna kasvua ei ole lainkaan.

- Kasvuluvut heikkenee, ilman muuta, Kurjenoja ennakoi.

- Tähän astihan kauppa on pitänyt yllä talouskasvua ja työllisyyttä, mutta ensi vuonna tämä ei tule jatkumaan.

Kauppa varautuu siis kituvuosiin suomalaisten kiristäessä kukkaronnyörejään, mutta venäläisturisteista liitto löytää lähinnä kasvupotentiaalia. Pietarilaisista 80 prosenttia ei vielä koskaan ole käynyt länsinaapurissa.

Asiakasvirrat piristävät merkittävästi muun muassa kultakauppiasta.

- Kollega totesi tuossa äsken, että varmaan joka kolmas on venäläinen, sanoo Laatukorun myyjä Paula Toivanen Helsingin keskustassa.

.
.