1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vanhankaupungin vesilaitos kompastui varavirtaan

HSY parantaa verkostoveden jakelun varmuutta. Järjestelmään rukataan vikatilanteita varten yhden vuorokauden pelivara.

Helsingin Vanhankaupungin vedenpuhdistamo. Kuva: Yle

Suojareleen vika katkaisi lauantaina viideksi tunniksi vedentuotannon ja -pumppauksen Helsingin Vanhankaupungin vesilaitokselta. Ennen vian korjaamista oli vaarana, että vesi loppuu Helsingistä.

Ongelmiin ajauduttiin, koska veden jakeluun tarvittavaa sähkövirtaa ei saatu myöskään pumppaamon varajärjestelmästä.

- Meillä on täällä kaksi varavirtayksikköä, joista veden pumppaamiseen tarkoitettu laite ei käynnistynyt. Vikaa etsitään yhä, mutta uskon, että asia selviää maanantain aikana, kertoo vesilaitoksen käyttöpäällikkö Matti Ropponen.

Viikinmäen puhdistamo pelasti tilanteen

Helsingissä vältyttiin vakavilta vedenjakelun katkoksilta, kun pumppaaminen vesijohtoverkkoon saatiin uudelleen käyntiin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon syöttämän verkkovirran avulla.

- Saimme sieltä sähkön, jolla pääsimme ajamaan kahta pumppua ja se riitti turvaamaan sen hetkisen veden tarpeen, käyttöpäällikkö Ropponen sanoo.

Vanhankaupungin vesilaitoksen laitteiston toimivuus testataan kerran kuukaudessa. Testi kestää kerralla nelisen tuntia, mutta nyt laitoksella harkitaan pitäisikö järjestelmien toimivuus varmistaa vieläkin useammin.

HSY parantaa jakeluvarmuutta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut parantaa vedenjakelun varmuutta investoinneilla, joilla Vanhankaupungin ja Pitkäkosken laitokset verkotetaan tiiviimmin yhteen.

- Hankesuunnitelma hyväksyttiin yhtiön hallituksessa jo ennen juhannusta ja nyt ryhdymme toteuttamaan sitä. Vanhankaupungin osalta työt valmistuvat vuoden 2015 loppuun mennessä, lupaa osastonjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto HSY:stä.

Vuorilehdon mukaan uudistuksilla tähdätään siihen, että vedenjakelu ei pääkaupunkiseudulla ei katkea vaikka jompikumpi laitoksista seisahtuisi yhden vuorokauden ajaksi.    

Vuorilehto lupaa myös parannuksia tiedottamiseen. Hän sanoo, ettei HSY:n nettisivut saa jatkossa kaatua, vaikka palvelinkoneelle kohdistuisi äkillinen käyttäjäryöppy.