1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Ramin Kuntopolku: Olemme urbaanin grindin messiaat

Ramin Kuntopolku on Jurassic Rockin esiintyjäkiinnitysten omituisimmasta päästä. Netin kautta maineeseen noussut Urban Grind -yhtye soittaa missä haluaa ja milloin haluaa. Jyväskyläläiselle duolle kelpaa keikkapaikaksi vaikka parkkipaikka.

Kuvassa Ramin Kuntopolun jäsenet Rami ja Kuntopolku Kuva: Ramin Kuntopolku

Rumpali hakkaa peltejä vimmatulla voimalla ohikulkusillan kupeessa. Vieressä nuori mies rääkii konsonantteja ja vokaaleja megafonin välityksellä.

Molemmat ovat pukeutuneet kommandopipoihin. Sanoista ei saa mitään selvää. Kappaleet eivät kestä minuuttiakaan. Vieressä ihmiset tuijottavat ällistynyt virne naamallaan.

Tätä musiikkia kutsutaan urbaaniksi grindiksi. Ramin Kuntopolku aloitti keikkailun noin kaksi vuotta sitten.

- Olimme työttömiä ja meillä oli todella tylsää joten lähdimme ulos raikkaaseen kevätilmaan hieman soittamaan rumpuja ja lauleskelemaan lauluja. Ensimmäinen keikka taisi olla Jyskässä ylikulkusillalla, yhtyeen vokalisti 'Ramin' kertoo.

Netin kautta julkisuuteen

Tiensä julkisuuteen yhtye raivasi viraaliverkon kautta. Youtubeen parisen vuotta sitten ladattu ensimmäinen keikkavideo on kerännyt tähän päivään mennessä jo liki 40 000 katselijaa.

Kulttimaineen seurauksena bändille on ollut vientiä. Keikkapyyntöjä erikoiselle orkesterille tulee tuon tuosta.

- Erikoisin keikka tuli heitettyä Umeå Folketshusetin hississä Ruotsissa, 'Ramin' naurahtaa.

Ensi viikonloppuna yhtye nähdään Jurassic Rockissa. Tarkkaa soittoaikataulua tai esiintymispaikkaa ei ole sovittu. Ramin Kuntopolku vetää keikkansa festivaalialueella oman mielensä mukaan ja aloittaa keikkansa silloin kun parhaaksi näkee.

Vaikutteet lähtöisin 80-luvun grindcoresta

Vaikka Ramin Kuntopolun musiikki on miltei meteliä, sen musiikilliset taustat juontavat juurensa 80-luvulla syntyneestä grindcore-musiikista. Metallimusiikin äärilaidoille sijoittuvassa tyylilajissa tähdätään maksimalismiin.

Lähtölaukauksensa Grindcore sai, kun perinteisemmän raskaan musiikin rajat tulivat vastaan. Oli soitettava vielä nopeampaa, vielä äärimmäisemmin ja vielä raskaammin.

Alan harrastajien piirissä lajityypin äärimmäisyyteen suhtaudutaan huumorilla. Raivokkaat esitykset, karjuntaan perustuvat vokaalisuoritukset ja räävittömät sanoitukset saavat villejä suosionosoituksia. Huumorikin on sysimustaa.

Ramin Kuntopolun musiikin erottaa grindcoresta se, ettei kitaroille löydy yhtyeessä sijaa. Myös idea keikkojen viemisestä katuympäristöön on keksitty itse.

- Olemme urbaanin grindin messiaat, 'Ramin' julistaa.

Grindissä viehättää sen arvaamattomuus

Yhtyeen toiminnassa paistaa läpi tervehenkinen tee-se-itse –henki. Kun keikkapaikkoja omituiselle musiikille ei järjesty voittoa tekevistä paikoista, esiintymispaikat ja tilaisuudet järjestetään itse.

Rami kertoo, että jos biisejä ei muisteta, niin uusia vedetään päästä.

- Keikoilla noin 90 prosenttia kappaleista on yleisön toiveita. Yleensä noin 5 kappaletta muistaa ulkoa, loput biisit ovat aina uusia, 'Ramin' selventää.

Äkkipikaisuus paistaa läpi yhtyeen sissimäisessä julkisuuskuvassa. Ramin kuntopolun jäsenistä juuri kukaan ei tiedä mitään.

Hyvä niin. Yhtyeen viehätys piilee juuri sen arvaamattomuudessa. Etukäteen ei suostuta kertomaan edes sitä, soittaako yhtye omaa versiotaan matkailukeskus Visulahden tunnuksesta.

- Saatetaanhan me soittaa sekin, jos joku toivoo sitä, 'Ramin' myhäilee.