Mölysammakot levittäytyvät Turun seudulla

Mölysammakot ovat Turun seudulla levinneet noin 50 lampeen. Ensimmäiset havainnot puoli vuosisataa sitten Suomesta kadonneesta mölysammakosta tehtiin Turun Ruissalossa vuonna 2008. Neljässä vuodessa kovaääninen sammakko on levittäytynyt vesistöjen mukana Turun lisäksi ainakin Maskuun, Ruskolle ja Kaarinaan.

Kotimaa
Kaarinan Rauhalinnan mölysammakko
Johanna Kasvinen / Yle

Kaarinan Rauhalinna on yksi Turun seudun 50 lammesta jonne mölysammakot ovat viimeisen neljän vuoden aikana levittäytyneet.

Rauhalinnassa tehtiin ensimmäiset havainnot mölysammakoista noin kolme vuotta sitten. Kaarinan lampeen mölysammakot ovat saapuneet jokea pitkin.

- Mölysammakot ovat ilmeisesti uineet ensin meressä, josta ne ovat sitten siirtyneet jokea pitkin lammikkoihin. Velkualla on tänä vuonna tehty amatöörihavainto isosta vihreästä uivasta sammakosta. Ne ovat voineet ihan omin voimin saapua Ruissalosta tänne Kaarinaan asti, kertoo Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti.

Melu ainoa haitta

Noin puoli vuosisataa sitten mölysammakoita oli paljon Helsingissä ja Porvoossa. Siellä ne koettiin haitaksi ja alue puhdistettiin meluavista sammakoista aina viimeiseen yksilöön asti.

- Helsingissä ja Porvoossa syynä mölysammakoiden tuhoamiseen oli luultavasti ihmisten kyllästyminen meluun. Ei mölysammakoista mitään muuta haittaa ole. Täällä Rauhalinnan lammessa ne ovat eläneet ainakin vielä toistaiseksi sulassa sovussa muiden suomalaisten sammakkolajien kanssa, arvioi Karhilahti.

Valtaa vuosittain yli viisi kilometriä uutta aluetta

Vuonna 2008 mölysammakoita löytyi Suomesta vain kahdesta paikasta, molemmat Turun seudulta. Nyt ne ovat levittäytyneet 25 kilometrin alueelle.

Vuosittainen leviäminen on nopeaa, sillä omin neuvoin kulkevat sammakot ovat riippuvaisia vedestä. Vauhdilla lisääntyvän lajin hillitsemiseen Karhilahti ei kuitenkaan ryhtyisi.

- Sammakoiden alkuperä pitäisi ensin selvittää. On tärkeää tietää minkä maan geneettiseen kantaan nämä Suomeen levinneet mölysammakot kuuluvat. Sen lisäksi torjunta on tällä hetkellä jo vaikeaa. Jos viittäkymmentä lätäkköä alettaisiin mölysammakoiden vuoksi tyhjentää, niin siitä kärsisi lampien muukin ekosysteemi.