Der Spiegel listasi Euroopan kymmenen vaarallisinta poliitikkoa - Soini on heistä yksi

Lehden mukaan listatut tavoittelevat omaa etuaan ja suuria äänisaaliita.

Ulkomaat

Saksalainen Der Spiegel -lehti on listannut eurooppalaiset poliitikot, joita se pitää suurimpana uhkana Euroopan unionin tulevaisuudelle. Kymmenen joukossa on perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Eurodebatin äänenpainojen kiristyessä jotkut poliitikot pyrkivät hyötymään euron ongelmista, kirjoittaa Der Spiegel. Sen mukaan he nostattavat kiukkua siinä määrin, että EU on heidän vuokseen todellisessa vaarassa repeytyä hajalle.

Lehden listan aloittaa Saksan Baijerin osavaltion talousministeri Markus Söder, jolta lehdellä on tuore sitaatti viime viikonlopulta: "Tehdään Kreikasta varoittava esimerkki, näytetään sille euroalueen hampaat" - siis jätetään selviämään yksin.

Söderillä on hengenheimolaisia myös muualla Euroopassa, ja he kiristävät ruuvia vähä vähältä lietsomalla pahaa verta "laiskoja eteläeurooppalaisia" tai "ylivaltaisia saksalaisia" kohtaan, Der Spiegel kirjoittaa.

Lehden mukaan sen listaamien poliitikkojen tavoite on yksinkertainen ja selvä: he haluavat itselleen mahdollisimman paljon ääniä, Euroopan kustannuksella.

Äärioikeistolaisia, oikeistopopulisteja, vasemmistojohtaja ja Soini

Söderin lisäksi listalla on toinenkin baijerilainen kristillisdemokraatti, CSU-puolueen pääsihteeri Alexander Dobrindt sekä sangen tuttuja nimiä ulkomaanuutisista: Kreikan vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras, Italian entinen oikeistopääministeri Silvio Berlusconi, Ranskan äärioikeistolaisen kansallisrintaman johtaja Marine Le Pen ja Hollannin äärioikeistolaisen vapauspuolueen johtaja Geert Wilders.

Lehti kirjaa vaarallisten luetteloon myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin sekä oikeistopopulistijohtajat Itävallasta ja Britanniasta eli vapauspuolueen Heinz-Christian Strachen ja itsenäisyyspuolueen Nigel Faragen.

Timo Soinin lausahduksista Der Spiegel siteeraa kahta: ennen viime vuoden eduskuntavaaleja lohkaistua "Me olemme EU:lle pohjoisen pahat pojat" sekä vastikään sanottua "Ei enää penniäkään. Olemme maksaneet kylliksi."

Der Spiegel arvioi, että vaikka perussuomalaiset eivät ole hallituksessa, puolueen vaikutus näkyy Suomen europolitiikassa. Suomen vaatimat kriisitukien suorat vakuudet ovat merkki siitä, lehti sanoo.