1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikka aloitti luvattomien maahanmuuttajien laajat pidätykset

Tavoitteena on karkottaa kymmenentuhatta ihmistä. Ministeri Nikos Dendiasin mukaan luvattomat siirtolaiset ovat Kreikalle suurempi uhka kuin talouskriisi.

Ulkomaat
Poliisi pidättää siirtolaisia.
Poliisi pidätti useita siirtolaisia Ateenassa 6. elokuuta osana operaatiota, jossa tarkastetaan siirtolaisten henkilöllisyystodistuksia.Pantelis Saitas / EPA

Kreikan poliisi pidätti viikonloppuna Ateenassa lähes 1 600 maahanmuuttajaa, joilta puuttuivat oleskeluluvat. Oikeistolainen kansalaissuojeluministeri Nikos Dendias sanoo, että suuroperaatio on välttämätön. Laiton siirtolaisuus on Kreikalle ehkä talousongelmiakin suurempi kysymys, Dendias perustelee.

Hänen mukaansa siirtolaiset ovat "pommi valtion ja yhteiskunnan nurkan alla" ja uhkaavat veloissaan kamppailevan Kreikan perustuksia. Poliisin edustaja puolestaan perustelee laajoja ratsioita sillä, että pidätyksillä Ateenasta pyritään tekemään jälleen "lakia kunnioittava kaupunki, jossa elämä on laadukasta".

EU:n kaakkoiskulmalla sijaitsevaan Kreikkaan tulee paljon EU:hun pyrkiviä uuden elämän etsijöitä Afrikasta ja Aasiasta. Heidän määränsä arvioidaan sadaksituhanneksi vuodessa. Kreikassa uskotaan elävän noin miljoona luvatonta siirtolaista. Maan virallinen väkiluku on kymmenen miljoonaa.

Operaation nimi lainattiin vieraanvaraisuuden jumalalta

Viikonlopun ratsioissa poliisit pysäyttivät kadulla afrikkalaisen tai aasialaisen näköisiä ihmisiä tarkastaakseen heidän henkilöllisyytensä. Yhä jatkuva operaatio on nimetty ristiriitaisesti Kreikan muinaisen vieraanvaraisuuden jumalan Zeus Xenioksen mukaan.

Viikonloppuna kuulusteltiin yli 6 000:ta ihmistä. Heistä miltei 1 600 pidätettiin ja aiotaan karkottaa. Dendiasin mukaan kesän loppuun mennessä karkotetaan jopa kymmenentuhatta ihmistä.

Vasemmisto-oppositio on arvostellut operaatiota, ja YK:n pakolaiskomissio UNHCR pelkää, että sotapakolaiset ja aidot turvapaikanhakijat jäävät ilman heille kuuluvaa suojelua. Turvapaikka-anomuksen saaminen asianmukaisen viranomaisen käsittelyyn on Kreikassa käytännössä mahdotonta, UNHCR sanoo.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi