1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Odotettu Alzheimer-lääke osoittautui tehottomaksi

Kaksi yhdysvaltalaista lääkeyhtiötä lopettaa yhden odotetuimman Alzheimer-lääkkeen kehitystyön, koska testeissä lääke osoittautui tehottomaksi.

Yhdysvaltalaiset lääkeyhtiöt lopettavat lupaavana pidetyn  Alzheimer-lääkkeen kehitystyön, koska lääke on kliinisissä testeissä osoittautunut tehottomaksi.

Lääkeyhtiöt Pfizer Inc. ja Johnson & Johnson kertovat, ettei suonensisäinen Bapineuzumab IV -lääke toiminut paremmin kuin lumelääke kahdessa laajassa testissä. Lääkettä testattiin lievää tai keskivaikeaa Alzheimerin tautia sairastavilla ihmisillä.

Bapineuzumab-lääke on suunniteltu vähentämään plakkia, jota Alzheimer-potilaiden aivoihin muodostuu. Testeissä ei kuitenkaan havaittu, että lääke olisi parantanut potilaiden toimintakykyä enemmän kuin lumelääke.

Yhtiöt ilmoittivat jo pari viikkoa sitten, että ensimmäinen kliininen testi lääkkeellä oli epäonnistunut. Siinä oli mukana potilaita, joilla on Alzheimerin taudin riskiä lisäävä geeni. Toisessa tutkimuksessa potilailla ei tätä geeniä ollut.

- Olemme luonnollisesti hyvin pettyneitä testin tuloksiin, sanoo Pfizerin lääkekehitysryhmän johtaja Steven Romano.

Johnson & Johnson sanoo kuitenkin tiedotteessaan, että he uskovat beta-amyloidiplakin vähentämisen olevan lupaava polku Alzheimerin taudista kärsivien auttamiseen ja ovat yhä sitoutuneita Alzheimerin tautiin liittyvien lääkinnällisten tarpeiden täyttämiseen.

Vaikka Bapineuzumab IV -ohjelmasta luovutaan, yhtiöt jatkavat varhaisemmassa vaiheessa olevaa tutkimusta ihonalaisesti annettavalla lääkkeellä.

Sen sijaan tässä vaiheessa ei suunnitella Bapineuzumabin testaamista oireettomilla potilailla tai taudin varhaisvaiheessa olevilla. Monet tutkijat uskovat, että onnistuakseen hoito täytyy aloittaa hyvin varhain tai jopa ennen kuin oireet puhkeavat niillä, joilla on korkea sairastumisriski.

Alzheimer-yhdistyksen edustaja William Thies sanookin, ettei Bapineuzumabia välttämättä suljeta pois taudin ennaltaehkäisyyn liittyvistä tulevista tutkimuksista.

Vastaavantyyppistä Alzheimer-lääkettä, Siolanezumabia,  kehittää lääkeyhtiö Eli Lilly, ja sen testituloksia odotetaan myöhemmin tänä vuonna.

Nykyiset Alzheimer-lääkkeet voivat tilapäisesti lievittää taudin oireita, mutta ne eivät paranna tautia tai pysäytä sen etenemistä.