1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi lääkeyhdistelmä tuo toivoa tuberkuloosin vastaiseen taisteluun

Jos lääkeyhdistelmän teho varmistuu lisätutkimuksissa, sitä voi käyttää nykyisille lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloosikantojen sekä lääkeherkkien kantojen hoitoon.

terveys

Tuberkuloosista on muodostunut yhä merkittävämpi maailmanlaajuinen ongelma tuberkuloosilääkkeille vastustuskykyisten kantojen yleistyttyä. Uusi lääkeyhdistelmä saattaa kuitenkin tuoda toivoa tuberkuloosin vastaiseen taisteluun.

Lancet-lehdessä julkaistussa satunnaistetussa lääkekokeessa osoitettiin, että uusi kolmen lääkkeen yhdistelmä tappoi kahden viikon sisällä yli 99 prosenttia keuhkotuberkuloosipotilaiden tuberkuloosibakteereista. Uuden yhdistelmän teho oli jopa parempi kuin yleisesti käytössä olevan lääkeyhdistelmän.

Etelä-Afrikassa toteutetun kokeen uusi lääkeyhdistelmä sisälsi tuberkuloosilääkekandidaattia PA-824, tuberkuloosin ensilinjan lääkkeeksi suunniteltua antibioottia moksifloksasiinia sekä nykyistä tuberkuloosilääke pyratsiiniamidia.

Jos lääkeyhdistelmän teho varmistuu lisätutkimuksissa, sitä voi käyttää nykyisille lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloosikantojen sekä lääkeherkkien kantojen hoitoon. Eräiden arvioiden mukaan lääkeresistenttiin tuberkuloosiin sairastuu vuosittain 400 000 ihmistä ja tuberkuloosiin kuolee 1,4 miljoonaa ihmistä.

Merkittävä etu olisi, että uutta lääkeyhdistelmää voi käyttää samanaikaisesti HIV-lääkityksen kanssa, mikä on ollut ongelmana joidenkin lääkeyhdistelmien kohdalla. Tuberkuloosi on HIV-potilaiden yleisin kuolemanaiheuttaja.

Tutkijat korostavat, että tuberkuloosien uusia lääkeyhdistelmiä tulisi käyttää tulevaisuudessa rationaalisesti ja väärinkäytökset pitäisi estää, jotteivät tuberkuloosikannat muutu vastuskykyisiksi lääkkeille ennen kuin uusia kyetään kehittämään.

Tuberkuloosin hoidossa käytetään aina usean lääkkeen yhdistelmiä, sillä resistenssin kehittyminen on suhteellisen nopeaa. Tuberkuloosi on maailmanlaajuisesti katsottuna harvinainen Suomessa, jossa tuberkuloosiin sairastuu vuosittain noin neljäsataa ihmistä. Suomalaisten kannalta lähimmät ongelma-alueet ovat Viro ja Venäjä, missä myös lääkeresistentit tuberkuloosikannat ovat yleistyneet.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi