Eroava ylilääkäri Hyvärinen: KKO:n arvostelu oli kohtuutonta

Vakuutusoikeuden ylilääkäri Eero Hyvärisen mielestä on ryhdikästä kantaa vastuu eroamalla - ei kolmen kuukauden sairauslomalla.

Kotimaa
Eero Hyvärinen.
Eero Hyvärinen.Yle

Korkeimman oikeuden KKO:n presidentin arvostelu oli kohtuutonta ja ennenkuulumatonta, sanoo tehtävästään eroava vakuutusoikeuden ylilääkäri Eero Hyvärinen. Hyvärinen puhui tiistaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

- Arvostelu ei antanut minulle enää mahdollisuuksia toimia virassani, koska vastaan lääketieteellisestä valmistelusta vakuutusoikeudessa. Kritiikki kohdistui yksiselitteisesti ja puhtaasti tähän.

Hyvärinen eroaa KKO:n presidentin Pauliine Koskelon juhannuksen alla esittämän kritiikin takia. Koskelo arvosteli sitä, että korkein oikeus on toistuvasti joutunut puuttumaan vakuutusoikeuden ratkaisuihin ja kumonnut ne usein asiasta valittaneen vakuutetun hyväksi.

- Kritiikki on aina paikallaan, mutta mielestäni tämä kritiikki oli kohtuutonta, Hyvärinen sanoo.

Hyvärisen mukaan syynä on se, että korkeimmassa oikeudessa on tapahtunut selvä linjanmuutos viimeisten vuosien aikana. Hänen mukaansa tämä huomattiin vakuutusoikeudessa vuoden 2011 keväällä, minkä jälkeen linjausten pohjalta on alettu toimia.

- Muutokset eivät voi näkyä viikon-kahden tai edes kuukausien aikana, ne näkyvät vuoden tai puolentoista viiveellä korkeimmassa oikeudessa. On ihan varmaa, että olemme huomioineet KKO:n päätökset ja reagoineet niihin.

"Ryhdikästä poistua ja puhdistaa pöytä"

Koskelo sanoo Helsingin Sanomissa Hyvärisen ratkaisun kuulostavan ylireagoinnilta. Hyvärinen itse näkee, ettei hänellä ole enää mahdollisuuksia jatkaa tehtävässään.

- Korkeimman oikeuden presidentti katsoi aiheelliseksi antaa tällaista tukkapöllyä, vaikka olemme tehneet muutokset. Olen vastuussa asiasta, enkä siksi voi mielestäni jatkaa. Katson, että on ryhdikästä kantaa vastuu poistumalla, puhdistaa pöytä ja antaa seuraajalle mahdollisuus jatkaa tehtävässä.

- Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisin jäänyt kolmen kuukauden sairauslomalle moitteiden takia. Se ei kuitenkaan ole minun tapani toimia, Hyvärinen lisää.

Hyvärisen mukaan kysymys ei ole siitä, onko jompikumpi oikeassa, hän vai KKO:n presidentti.

- Katsoin vain, että arvostelu oli kohtuuton ja tapa millä se tehtiin, oli sellainen, mitä en voi hyväksyä. Se kohdistui asioihin, joihin olimme jo reagoineet.

Hyvärisen eroamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.