Uusin avaus: Leväsjoelle puuhataan yksityiskoulua

Leväsjokelaiset haluavat luoda uuden mallin maaseudun koulutustarpeisiin. Siikaisten kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa Leväsjoen koulun kyläläisten kiivaasta vastustuksesta huolimatta.

Leväsjoki, Siikainen
Opettaja ja oppilaita koululuokassa.
Yle / Tapio Termonen

Siikaisten Leväsjoella jatketaan taistelua oman kyläkoulun puolesta. Nyt suunnitteilla on yksityiskoulu, joka aloittaisi toimintansa vuoden 2013 syksyllä. Leväsjoella on perustettu koulun kannatusyhdistys, jonka tarkoituksena on muun muassa kerätä rahaa yksityiskoulun tarpeisiin.

- Kyse ei ole vain Leväsjoen hingusta omaan kyläkouluun, vaan yleisemmästä kehityksestä. Nuorilla perheillä on kiinnostusta muuttaa kylään ja haluamme vastata tähän kehitykseen tarjoamalle heille hyviä palveluita, sanoo Antti Vuorela Leväsjoen koulun kannatusyhdistyksestä.

Jo toimivaa yksityiskoulua haetaan

Leväsjoella halutaan myös näyttää mallia muille kunnille, miten voidaan vastata maaseudun tarpeisiin.

- Maaseudun elävänä pitämiseksi tarvitaan uusia ajatuksia myös koulutuspalveluiden järjestämiseen. Nykyinen malli on liian kaavamainen ja vanhakantainen ja johtaa siihen, että koulu toisensa jälkeen kaatuu.

Vuorelan mukaan helpoin tapa järjestää asia olisi jo toimiva yksityiskoulu, jonka rinnakkaispisteenä Leväsjoen yksikkö toimisi.

-Sen verran olemme jo selvittäneet asiaa, ettemme ole löytäneet tälle mallille mitään estettä. Tietysti asialle tarvitaan ministeriön lupa.

Leväsjoella halutaan näyttää mallia muille kunnille, miten maaseudun tarpeisiin voidaan vastata.

Antti Vuorela

Tiedotustilaisuuksia tulossa

Avainasemassa suunnitelmien toteutumiselle on yhteistyö kunnan kanssa ja kyläläisten tuki. Suunnitelmista onkin tulossa kyläläisille tiedotustilaisuuksia.

- Pitää pystyä tarjoamaan parempi vaihtoehto kuin nykyinen koulunkäynti keskustassa. Tavoitteena on, että yksityiskoulu aloittaisi toimintansa syksyllä 2013.

Tulevan lukuvuoden kylän lapset käyvät joka tapauksessa koulua Siikaisten keskustassa.